Отидете към основна версия

951 24

„Задачата на ЕС е да защитава външните граници“

  • бежанци-
  • полша-
  • чехия-
  • доналд туск-
  • ес-
  • мигранти-
  • външна граница-
  • петър фиала

Полша и Чехия твърдо ще настояват на предстоящия Европейски съвет, че е нужно да се проведат дебати по миграцията

Снимка: БГНЕС/ EPA

Полският премиер Доналд Туск заяви днес след преговори с чешкия си колега Петър Фиала, че двамата са се съгласили, че Европейският съюз трябва да използва по-добри мерки за предотвратяване на нелегалната миграция, предаде полската новинарска агенция ПАП, цитирана от БТА.

Те разкритикуваха и практиката да се подновява граничният контрол между страните членки на обединението. Туск и Петър Фиала се срещнаха в рамките на полско-чешките междуправителствени консултации, които се проведоха днес в Прага.

„Задачата на ЕС е да защитава външните граници и да свежда до минимум нелегалната миграция, а не да създава вътрешни граници или да търси механизми за пренасочване на групите нелегални мигранти във вътрешността на Европа“, заяви Туск. Фиала също говори в полза на промяната на европейския начин за справяне с нелегалната миграция, допълвайки, че той и Туск да се съгласили, че „е необходимо да се направи повече“.

„Трябва да действаме инициативно и по-напористо към трети страни и мисля, че имаме много ясна и много последователна позиция по въпроса. По подобен начин имаме негативно мнение за въвеждането на дългосрочен контрол по вътрешните граници на ЕС. Според нас това не е решение, не е дългосрочен инструмент за борба срещу нелегалната миграция“, заяви той.

Туск обяви, че Полша и Чехия твърдо ще настояват на предстоящия Европейски съвет, че е нужно да се проведат дебати по миграцията. „Целта е лидерите на европейските държави сериозно да обмислят предимствата и недостатъците на настоящите мерки, за да може ефективно да защитаваме цяла Европа и нейните страни членки от вълната нелегална миграция, все повече организирана от външни сили“, заяви полският премиер.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания