Отидете към основна версия

722 37

Урсула фон дер Лайен на посещение в Молдова за подкрепа на Мая Санду преди изборите

  • молдова-
  • урсула фон дер лaйен-
  • мая санду

Разговори за членството в ЕС и политическа подкрепа в навечерието на ключови избори и референдум

Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще посети Молдова за среща с прозападния президент Мая Санду в знак на подкрепа преди предстоящите президентски избори на 20 октомври и референдума за членство на страната в Европейския съюз, съобщи "Ройтерс". Визитата подчертава укрепващите връзки между Кишинев и Брюксел, отбелязват от кабинета на молдовския президент, цитирано от БТА.

Мая Санду, която твърдо осъди руската инвазия в Украйна, се стреми към втори мандат, като президентските избори ще се проведат паралелно с референдум за добавяне на членството в ЕС като "стратегическа цел" в конституцията. Според социологическите проучвания Санду има значителна преднина пред останалите кандидати.

Отношенията на Молдова с Русия се влошиха през последните години, като Кишинев обвинява Москва в опити за дестабилизиране на правителството, докато Русия обвинява Санду в разпалване на "русофобия". Молдова започна официални преговори за членство в ЕС през юни, като Санду се надява страната да се присъедини до 2030 г.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 15 гласа.

Свързани новини