Отидете към основна версия

960 43

Зеленски започна европейската си обиколка със срещи в Лондон в търсене на по-голяма подкрепа за Украйна

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • обиколка-
  • лондон-
  • подкрепа

Украинският президент обсъди план за победа с британския премиер и генералния секретар на НАТО, предстоящи срещи в Париж, Рим и Берлин

Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна днес с британския министър-председател Киър Стармър и генералния секретар на НАТО Марк Рюте в Лондон, в началото на своята европейска обиколка, по време на която ще разговаря с ключови съюзници в опит да получи по-голяма подкрепа, съобщи Франс прес, цитирано от БТА.

Киър Стармър информира Рюте, че двамата с Володимир Зеленски са обсъдили плана за победа на Украйна.

„Става въпрос не само за Украйна, но и за защитата на Запада и за това как да останем в безопасност“, заяви Марк Рюте.

Планът на Зеленски, който на този етап остава таен, трябва да бъде представен на среща на върха за мира през ноември. Датите на срещата обаче все още не са потвърдени от Киев. През последните дни Зеленски многократно повтори, че иска да принуди Москва да седне на масата за преговори, за да приеме условията на Киев, припомня АФП.

„Много е важно да покажем постоянния си ангажимент за подкрепа на Украйна“, заяви британският премиер Киър Стармър, докато приветстваше украинския лидер.

Обединеното кралство е един от основните поддръжници на Киев от началото на руската инвазия в Украйна. Това е вторият път, в който Зеленски посещава Лондон, откакто лейбъристите поеха управлението на страната.

Европейската обиколка на Зеленски, която включва посещения в Париж, Рим и Берлин, започва на фона на продължаващото настъпление на руската армия в Източна Украйна, отбелязва АФП. Също така, обиколката се случва само няколко седмици преди президентските избори в САЩ, чийто несигурен изход поражда тревоги в Киев относно продължаването на американската подкрепа.

По-късно днес Зеленски ще проведе разговори с френския президент Еманюел Макрон. След това той ще отпътува за Рим за срещи с италианския премиер Джорджа Мелони, преди да се срещне с папа Франциск във Ватикана утре сутрин.

Обиколката ще завърши в Берлин, където Зеленски ще се срещне с канцлера Олаф Шолц. Германското правителство планира да намали наполовина военната помощ за Украйна през 2025 г.

Зеленски трябваше да участва в среща в американската база "Рамщайн", посветена на отбраната на Украйна. Срещата обаче беше отложена, след като президентът на САЩ Джо Байдън отмени пътуването си заради урагана "Милтън".

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: