Отидете към основна версия

3 162 78

До 2700 км/ч: защо Украйна се нуждае от френските "Мираж"

  • мираж-
  • ф-16-
  • изтребители-
  • украйна-
  • нато-
  • франция

Въпреки обещанието на френския президент Еманюел Макрон да предостави партида изтребители "Мираж 2000" до края на 2024 г., Украйна няма да получи самолетите в тези срокове - те ще бъдат предадени на Киев през първото тримесечие на следващата година

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Те развиват скорост до 2700 километра в час, дълги са 14 метра, а размахът на крилата им е 9 метра: ще променят ли френските изтребители "Мираж" ситуацията на фронта в Украйна и какви са разликите между "Мираж" и F-16?

Въпреки обещанието на френския президент Еманюел Макрон да предостави партида изтребители "Мираж 2000" до края на 2024 г., Украйна няма да получи самолетите в тези срокове - те ще бъдат предадени на Киев през първото тримесечие на следващата година.

Защо Украйна се нуждае от френските изтребители "Мираж"

Според специализираното издание "Defence News" френската компания "Dassault Aviation" е произвела около 600 самолета "Мираж 2000", половината от които са продадени на осем държави, сред които Гърция, Обединените арабски емирства и Тайван. Дължината на бойния самолет е около 14 метра, размахът на крилата - 9 метра, теглото е 7500 килограма, а максималната скорост достига до 2700 километра в час.

"Мираж 2000-5" е модернизирана версия на този боен самолет - с подобрен радар и възможност да носи ракети въздух-въздух "Mica", както и крилати ракети с въздушно базиране SCALP-EG, които Франция доставя на Украйна.

Главният редактор на специализираното украинско издание "Defense Express" Олег Катков смята, че френските самолети ще укрепят значително военновъздушните сили на Украйна. "Тяхната първа и основна задача е да осигуряват противовъздушна отбрана", казва експертът.

Какво включва модернизацията

Според Катков в резултат на модернизацията френските изтребители ще могат да използват бомби с голям обсег на действие - най-малкото френските AASM Hammer с обсег на действие над 70 километра. Очаква се също така да могат да носят планиращи боеприпаси като американските JDAM-ER и SDB, които вече са на въоръжение във ВСУ. Те могат да бъдат използвани за поразяване на наземни цели в непосредствена близост до фронтовата линия.

Важно е също, че модернизираните "Миражи" ще бъдат снабдени и с по-модерни системи за радиоелектронна борба (РЕБ) и ще са по-добре защитени срещу руските средства за РЕБ. Това се отнася както за работата на навигационните системи, така и за бордовите радари и комуникационните системи на самолетите.

Тъй като съветските бомбардировачи Су-24, които са на въоръжение в украинската армия, от доста време ефективно използват крилати ракети с въздушно базиране SCALP и Storm Shadow срещу руски наземни цели, въпросът за използването им и на "Мираж" е от второстепенно значение, смята Катков.

Разликите между "Мираж" и F-16

Въпреки че "Мираж 2000" и F-16 са разработени по едно и също време, те имат съществени разлики - както в конструкцията, така и по отношение на техническите им характеристики и областите на приложение.

"Мираж 2000-5" не включва ракети въздух-въздух с голям обсег на действие, но е подходящ за осигуряване на противовъздушна отбрана в тила. Също така е подходящ за изстрелване на планиращи бомби. Това е по силите и на F-16, който обаче може да изпълнява и нещо, което не може "Мираж" - да държи вражеските самолети далеч от зоните за изстрелване на въоръжението им. Френският изтребител просто не разполага с подходящо въоръжение за тази задача, обяснява Катков: неговите ракети въздух-въздух са с обсег между 60 и 80 километра, а тези на F-16 - до 160 километра.

Колко изтребители може да получи Украйна

През юли тази година украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украинската армия се нуждае от поне 128 изтребители F-16, за да бъде преодоляно превъзходството на руснаците в небето. Досега Украйна е получила бойни самолети F-16 от Дания и Нидерландия, но все още е далеч от постигането на целта, обявена от Зеленски. Както отбелязва експертът Катков, при най-оптимистичния вариант Киев може да получи общо около 70 самолета - при това до 2027 година.

Засега Париж не назовава броя на бойните самолети, които планира да предостави на Киев. По данни на френския портал "Opex360" френските ВВС разполагат само с 20 самолета "Мираж 2000-5", които трябва да бъдат снети от въоръжение до 2030 година. Следователно общият брой изтребители, на които Украйна може да разчита от Франция, не може да надхвърли това число.

Но флотът от бойни самолети на украинците може да не се ограничи само до F-16 и "Мираж 2000". В края на септември украинският министър на отбраната Рустем Умеров заяви, че се водят и консултации за доставката на още два типа изтребители - "Грипен" и "Юрофайтър".

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 38 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: