Отидете към основна версия

2 581 79

ISW: Русия бърза да изтласка Украйна от Курска област преди зимата

  • русия-
  • украйна-
  • донбас-
  • курска област

Руските блогъри твърдят, че сили, действащи на юг от Глушково, са се приближили до международната граница с украинската Сумска област

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските сили вечерта на 10 октомври засилиха изтласкването на украинските сили от Курска област. Съобщава се, че едновременно са засилили контраатаките в Глушковски район, по левия фланг на главния украински издатък в Кореневски район и по десния фланг на основния украински изток в Суджански район.

Геолокирани кадри, публикувани на 10 октомври, показват, че руските сили наскоро са напреднали в центъра на Кремяное (източно от Коренево) и до северните покрайнини на Зелени Шлях (югоизточно от Коренево) и са обхванали украински позиции близо до Любимовка (югоизточно от Коренево).

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

ISW все още не е получил потвърждение, че руските сили са превзели населени места, въпреки твърденията на блогъри.

Руските блогъри твърдят, че сили, действащи на юг от Глушково, са се приближили до международната граница с украинската Сумска област.

Украинските сили започнаха наземни атаки в Глушковски район на 11 септември 2024 г., след началото на руските контраатаки в Курска област на 10 септември.

Засилените руски контраатаки вероятно имат за цел да изтласкат украинските сили от Курска област преди зимата да започне да ограничава маневрите на бойното поле.

Украинският главнокомандващ генерал Олександър Сирски заяви на 10 октомври, че руските сили са преразпределили около 50 000 души персонал от други оперативни направления в Курска област от началото на нахлуването на 6 август. Подобно предислоциране вероятно е влошило готовността на руските оперативни групи в Херсонска, Запорожка и Харковска области.

Руското военно командване вероятно има за цел бързо да изтласка украинските сили от Курска област, за да освободи бойна мощ за своите приоритетни настъпателни операции в Донецка област и да облекчи оперативния натиск, генериран от украинското нахлуване.

Южнокорейски и украински служители продължават да посочват севернокорейски военен персонал, който вече се бие в Украйна на страната на Русия. Washington Post съобщи на 11 октомври, че южнокорейски и украински служители са заявили, че севернокорейски войници действат заедно с руските сили в Украйна.

Съобщава се, че служител на украинското военно разузнаване е заявил, че отделни севернокорейски офицери проучват бойното поле в окупираните от Русия райони на Украйна, но Украйна все още не е видяла севернокорейски части, действащи в Украйна.

Западните партньори продължават да обявяват и предоставят нова военна помощ на Украйна. Норвежкото правителство обяви на 11 октомври, че Норвегия ще отдели 967 милиона норвежки крони (около 90 милиона долара) за проекти, насочени към увеличаване на отбранителния капацитет на Норвегия, включително за производство на отбранителни материали за Украйна.

Германският канцлер Олаф Шолц обяви на 11 октомври, че Германия, заедно с Белгия, Дания и Норвегия, ще отделят 1,4 милиарда евро (около 1,5 милиарда долара) военна помощ за Украйна до края на 2024 г., която ще включва прехвърлянето на IRIS-T и Системи за противовъздушна отбрана Skynex, както и самоходни зенитни оръдия Gepard, самоходни артилерийски оръдия, бронирани машини, бойни дронове, радари и артилерийски боеприпаси.

Чешкият премиер Петр Фиала обяви, че Украйна ще получи приблизително 500 хиляди 155-мм артилерийски боеприпаси като част от Чешката инициатива до края на 2024 г. Програмата може да се разшири с участието на други страни донори.

Френското издание Avionlegendaires съобщи на 9 октомври, че Франция ще достави между 12 и 20 изтребителя Dassault Mirage 2000-F5 на Украйна в началото на 2025 г. след съобщението на френския министър на отбраната Себастиен Лекорню, че Франция ще изпрати неуточнен брой изтребители на Украйна в първия тримесечие на 2025 г.

Украинският министър на отбраната Рустем Умеров обяви на 11 октомври, че се е срещнал с италианския министър на отбраната Гуидо Крозето и е обсъдил възможността за увеличаване на италианските инвестиции в украинската отбранителна индустриална база.

Украинският президент Володимир Зеленски продължава дипломатическите усилия за установяване и изясняване на стратегическата визия на Украйна за мир. На 10 октомври Зеленски отрече твърденията, че е обсъждал със западните съюзници готовността на Украйна за прекратяване на огъня по настоящата фронтова линия и териториални отстъпки на Русия в замяна на гаранции за сигурност на САЩ и ускорено членство в ЕС.

Украинското министерство на външните работи (МВнР) обяви на 10 октомври, че опровергава твърденията, изразени в чуждестранни медии за предполагаемата готовност на Украйна да направи отстъпки на Русия за сметка на собствения си суверенитет и териториална цялост, подчертавайки недопустимостта на подобни украински отстъпки.

МВнР отбеляза, че единственият реалистичен подход към справедлив и устойчив мир в Украйна е предложената от Украйна Формула за мир, основана на принципите на Хартата на ООН и пълното възстановяване на териториалната цялост на Украйна. Зеленски заяви по време на среща с италианския премиер Джорджа Мелони на 11 октомври, че Украйна има за цел да създаде необходимите и справедливи условия за честна дипломация за постигане на траен мир в Украйна. Мелони отбеляза, че мирът в Украйна не може да означава капитулация и че Италия ще подкрепи Украйна в създаването на благоприятни условия за принципни мирни преговори.

Ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров на 10 октомври обяви "кръвна вражда" срещу руските законодатели, което предполага, че става все по-смел в личните си политически спорове. Той твърди, че сенаторът от Република Дагестан Сюлейман Керминов и депутатите от Държавната дума Бекхан Барахоев и Ризван Курбанов са "завзели" най-големия онлайн търговец на дребно в Русия Wildberries от съоснователя на компанията Владислав Бакалчук и са планирали убийството на Кадиров.

Владислав Бакалчук, който съоснова Wildberries с бившата си съпруга и настоящ главен изпълнителен директор Татяна Бакалчук, ръководи 20 до 30 въоръжени съучастници при едновременни нападения на два офиса в Москва през септември 2024 г.

Преди това Владислав се обърна към Кадиров с молба да помогне на Татяна да не поеме компанията и твърди дни преди въоръжените нападения през септември, че Кадиров е спасил живота му и го е държал извън затвора.

Кадиров говори във видеото си на чеченски език, вероятно в опит да предотврати отразяването в руски медии.

Преди това Кадиров риторично атакува служители на Кремъл, като се обяви против изявленията на ръководителя на руския Следствен комитет Александър Бастрикин от юни 2024 г. за религиозния екстремизъм в Русия.

Не е ясно дали руският президент Владимир Путин ще отговори на съобщението, тъй като подкрепи управлението на Кадиров над Чечня, но последователно се опитва да представи Русия като хармонично мултиетническо и мултирелигиозно общество.

Украински официални лица потвърдиха, че украинската журналистка Виктория Рошчина е починала в руски плен. Украинската комисия по хуманитарна и информационна политика потвърди на 10 октомври, че Рошчина е починала, но обстоятелствата около смъртта ѝ са неизвестни.

Главната прокуратура на Украйна заяви, че е квалифицирала случая като военно престъпление и умишлено убийство. Говорителят на Главното управление на военното разузнаване (ГУР) на Украйна Андрий Юсов заяви на 10 октомври, че Рошчина е включен в списък на затворници, които Украйна и Русия трябва да разменят в близко бъдеще.

Рошчина изчезна в окупирана Украйна в началото на август 2023 г. и се съобщава, че руското министерство на отбраната (МО) е изпратило писмо до семейството ѝ на 10 октомври, в което се посочва, че е починала на 19 септември.

Украинското министерство за реинтеграция на временно окупираните територии заяви, че към ноември 2023 г. в руски плен са били 4337 украинци, сред които 763 цивилни.

Тези данни, които разчитат на данни от Червения кръст, може да са дори по-високи, тъй като Червеният кръст невинаги има достъп до места, където руските власти държат украински цивилни, включително центрове за задържане и наказателни колонии в окупирани територии.

Украински служители обявиха нови назначения в Министерството на отбраната (МО). Украинският министър на отбраната Рустем Умеров обяви на 11 октомври назначаването на Сергей Боев на поста заместник-министър на отбраната по въпросите на европейската интеграция и Серхий Мельник за заместник, отговарящ за образованието, медицината, хуманитарната подкрепа и политиката за човешки капитал.

Умеров отбеляза и създаването на надзорни съвети на Агенцията за отбранителни поръчки и Държавния логистичен оператор.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания