Тема: Украйна

17 Октомври, 2024 09:25 1 700 63

Новият генерален секретар: Украйна в НАТО? Това не е наш приоритет в момента

  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • марк рюте-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин

Повечето страни членки на НАТО, включително неговата преобладаваща сила - Съединените щати, не са показали желание да отправят покана за членство на Украйна на този етап

Новият генерален секретар: Украйна в НАТО? Това не е наш приоритет в момента - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте подчерта, че няма промяна по отношение пътя на Украйна към присъединяване към алианса, съобщава в сряда "Евронюз".

Рюте каза, че приоритетът на този етап е да се постави Украйна в позиция да договори най-добрата възможна сделка във всички бъдещи преговори с Русия.

Още новини от Украйна

"Ние сме в близък контакт със съюзниците, с Украйна, за да видим как можем да предприемем следващите стъпки, каза Рюте, отказвайки да предостави подробности. Членството в НАТО е суверенно право, което можете да поиска всяка държава, която по някакъв начин е част от нашата география. Единствените, които вземат решение за това, са 32-те членки, които вече са в НАТО."

Припомняме, че в изказване пред украинската Върховна Рада, президентът Володимир Зеленски представи своя "План за победа" и остро критикува подкрепата, която Русия получава от Северна Корея, Иран и Китай. Той особено остро се изрази по отношение на Северна Корея, като я нарече част от "коалицията на престъпниците", водена от Путин.

Зеленски заяви, че украинското разузнаване има доказателства за не само доставка на оръжие от Северна Корея към Русия, но и за изпращане на севернокорейски работници в руските заводи, както и бойци на фронта в Украйна. "Това са работници, които заменят убитите на война руснаци", подчерта той.

Зеленски включва няколко ключови точки за завършване на войната с подкрепата на западните партньори. Според президента, реалистично е войната да приключи през следващата година, при условие че Украйна бъде поканена в НАТО и ограниченията върху ударите с западно оръжие върху признатата руска територия бъдат премахнати. Досега западните държави не са дали знак, че са готови да направят нито едно от тези две условия.

Зеленски каза, че западните съюзници на Украйна трябва да възпират Русия от всяка по-нататъшна агресия, като покажат на Москва, че това ще има последствия.

"Украйна предлага да разположи на своя територия цялостен пакет за неядрено стратегическо възпиране, който ще бъде достатъчен, за да защити Украйна от всяка военна заплаха от Русия", каза той.

Той каза, че има и тайно допълнение към тази част от плана и не навлезе в повече подробности какво включва предложеното възпиране.

Планът включва още икономически растеж и сътрудничество и следвоенна архитектура на сигурността.

Включени са и три секретни добавки , които са споделени с международни партньори. Давид Арахамия, парламентарен лидер на управляващата партия, каза, че секретните части ще бъдат представени на лидерите на парламентарните групи.

Зеленски подчертава необходимостта от пренасяне на войната на руска територия, като например по време на презграничното нахлуване в Курска област, започнало в началото на август. Това ще предотврати създаването на евентуални "буферни зони" на украинска територия.

Зеленски също така представи дългосрочна визия за ролята на украинската армия в Европа след войната. Той предложи украинските сили, които натрупаха значителен боен опит, да заменят части от въоръжените сили на САЩ, разположени в Европа, ако партньорите се съгласят с тази идея. Това би било знак за доверие в способността на Украйна да бъде силен и надежден партньор в европейската отбрана.

Русия осъди "плана за победа", аргументирайки се, че той се опитва да тласне НАТО към пряк конфликт с Москва. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова подчерта, че планът на украинският държавен глава ще доведе до катастрофа за украинския народ.

"Мога просто да кажа на Зеленски, ако не е наясно. Партньорите на киевския режим вече показаха как виждат Украйна в архитектурата на сигурността: виждат Украйна в ковчег и украински граждани също в гроба.", посочи Захарова.

Русия отдавна обвинява Запада, че използва Украйна за водене на прокси война срещу Москва. Съединените щати и техните съюзници в НАТО твърдят, че помагат на Украйна да се защити срещу неоправдано заграбване на земя в колониален стил.

От Кремъл съобщиха, че е твърде рано да се коментира подробно плана на Зеленски, но че Киев трябва да "отрезви" и да осъзнае безсмислието на политиките, които следва.

Украйна иска покана за членство в НАТО, преди Джо Байдън да напусне Белия дом. Според посланика на Киев в Алианса Наталия Галибаренко това би било подходящо наследство за президента на САЩ. "Нашата идея е, че даването на покана на Украйна в този момент е политически сигнал", заяви тя.

Президентските избори в САЩ следващия месец създават голяма несигурност за Киев, тъй като Вашингтон е най-големият доставчик на военна помощ на Украйна за войната ѝ срещу Русия.

Вицепрезидентът на Демократическата партия Камала Харис сигнализира за продължаваща подкрепа за Украйна, но не уточни нивото на тази подкрепа. Бившият президент републиканец Доналд Тръмп пък не е давал ясна заявка как ще подходи към войната.

Членството в НАТО би направило Украйна част от пакта за взаимна отбрана на водения от САЩ Алианс. Това означава, че атака срещу един член се счита за атака срещу всички, въпреки че процесът на присъединяване може да отнеме години за адаптиране към стандартите на НАТО.

НАТО обяви, че Украйна ще се присъедини към неговите редици и пътят на страната към Алианса е необратим. Военният съюз обаче посочи, че Киев не може да стане член, докато е във война, и отказа да определи график за присъединяване.

Повечето страни членки на НАТО, включително неговата преобладаваща сила - Съединените щати, не са показали желание да отправят покана за членство на Украйна на този етап.

Високопоставен служител на правителството на САЩ, миналата седмица съобщи, че няма промяна в позицията на Вашингтон.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нено

    43 3 Отговор
    Ако това не ви е приоритет тогава оставете 0крайне на Русия и БРИКС!

    Коментиран от #21

  • 2 Цон4о

    50 2 Отговор
    Рюте единствено може да кара колело добре
  • 3 Ахахаха

    39 1 Отговор
    Проституирашите "демократи" на Ротшилдите пак са се наредили на пиацата и махат на шофьорите
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тома

    42 1 Отговор
    И рюте не ще посещения на сармат в Европа
  • 6 Моряка

    52 1 Отговор
    На Зелю пак му увисна носа.Скоро може да увисне целия.На украинците им омръзна да умират. Така е,като не слуша Папата.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тръмп е Лъжец

    2 38 Отговор
    Тръмп ще Унищожи Русия
    Ядрена Гъба над Москва

    Коментиран от #27, #33

  • 9 Сталин

    42 1 Отговор
    Украйна е един огромен концлагер където евреите ловят укрите по улиците като плъхове и ги пращат да мрат за ционизма и Израел, цървуланите се присмиват и подиграват укрите ,но тях ги чака същото ,само да получат заповед от посолството Тиквата и Прасето само да отърват з@дниците от Магнита ще пращат цървулите да гният в окопите на усраина ,Тиквата ще прати мутрите с автоматите да вадят цървулите и мишоците от бетонните коптори и с прангите на корабите от Варна за Одеса ,и да видим тогава някой ще скача ли на Тиквата да го трепи,сега сте много смели като драскате на компютъра,да видим тогава дали някой ще отстреля гавазите на Тиквата ,колкото скачахте когато Тиквата тероризираше раята с 3 години затвор и 15 000 глоба за маските и ваксините когато беше план демията
  • 10 Демократ

    3 40 Отговор
    Няма как да изоставят Украйна. Изоставят ли я следващата е Молдова а там Румънците няма да гледат безучастно а са и в Нато а имат и ф-16 и Пейтрът

    Коментиран от #26

  • 11 Гина Рускина

    3 35 Отговор
    И накрая пак Русия ще Яде Сопата като Бездомно Куче
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Георги Лазеров- Халката

    1 32 Отговор
    Поне видяхме че Русия не струва и като Армия и като Нация

    Коментиран от #50

  • 14 Колеги Какво стана със 80 километровата

    1 24 Отговор
    Колона към Киев?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Сталин

    23 1 Отговор
    Приоритета е да се ликвидират укрите ,за да насели територията с талибани и примати както е в Европа,също и цървуланите не са приоритет за НАТО ,само пушечно месо за интереса на ционисткия банков кабал
  • 17 Слава Украйна

    3 27 Отговор
    Героем слава

    Коментиран от #54

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ротшилдите фалираха, демокрация умря

    26 1 Отговор
    Еманюел Тод: НАТО ще се разпадне, ако Украйна загуби войната
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Това няма нищо общо

    2 18 Отговор

    До коментар #1 от "Нено":

    След войната и Украйна като Финландия ще стане част от НАТО
    Путин постигна целите си вече има със 2000 км повече граница със НАТО

    Коментиран от #24, #38

  • 22 Ерсте банк

    20 1 Отговор
    Много са нахални украинците! Вземете ни веднага в ЕС и НАТО!

    Другите са кандидати с десетилетия, правили са реформи, плащали са цената за съответните постижения. А тези - дай веднага!

    Коментиран от #28

  • 23 Всичко е под контрол

    1 21 Отговор
    Всеки ден 1500-2000 мускаля стават на Тор

    Коментиран от #53

  • 24 Госあ

    11 3 Отговор

    До коментар #21 от "Това няма нищо общо":

    най вероятно, да. Но ще бъде с население калкото Финландия и територия - малко по голяма. И Китай няма да може да им помогне.
  • 25 Шевченко

    1 26 Отговор
    Къде е цитата, където Рюте казва, че Украйна в НАТО не е приоритет. Пак измислици премислици. Украйна е пръв приоритет, не случайно Рюте и Зеленски през сутрин си пият кафето заедно. А Хаяско свит в бункера дава нареждания троловете му да го хвалят какъв "голям държавник" е.

    Коментиран от #32

  • 26 Запознат

    22 2 Отговор

    До коментар #10 от "Демократ":

    Няма как да изоставят Украйна.

    Ха ха ха ами те я изоставиха вече бе - и с оръжия да я напълнят което няма да стане те виждат че няма кой да стреля с тях въпреки ловенето на пушечно месо - то свършва. Те и вас ще изоставят - има все още клипове от Виетнам и Афганистан как висят по колесниците. Колкото по рано ви светне че за господарите ви вие сте "унтермерш" и виждат във вас единствено полезни ид.ио.ти които да работят против собствените си интереси толкова по добре ще е за вас. Другия вариант е да продължаваш да се заблуждаваш че "нямало как да я изоставят" но тогава изтрезняването ще е лошо.

    Коментиран от #35, #37, #60

  • 27 И ще

    1 18 Отговор

    До коментар #8 от "Тръмп е Лъжец":

    Линчува Путин Публично
    Ще виси като куче на някой дал обилно заливан със жълта топла течност
  • 28 Госあ

    14 1 Отговор

    До коментар #22 от "Ерсте банк":

    то па едно постижение да ти разкатаят държавата, страшна работа ! В тая връзка, бандерите вървят по пътя с много бързи темпове.
  • 29 Мдаааа дааа

    24 1 Отговор
    BILD за Плана за победа на Володимир Зеленски: "О, Боже..."
    Няма да има влизане в НАТО, няма да има разрешение за удари в Русия със западни оръжия, няма да има съвместна ПВО срещу руската авиация…..
    И така укрите изядоха солта, отнесоха боя с тоягите, а сега ги чака третото... да си платят!!!
    РЕШЕНИЕТО
    Зелю се примирява с новите територии на Русия добити с всенароден референдум и за сметка на това укрите няма да влизат в съюз с агресивни блокове като НАТЮ!!!
    И така ша си заживеят в мир дълги години напред!!!
    Ааааа.... и Зелю има да плаща и масрафа.... репарациите!!!
  • 30 Буха ха

    22 1 Отговор
    Рюте показа среден пръст на Зельо

    Коментиран от #47

  • 31 Справедлив

    10 1 Отговор
    Само Господ може да каже, кой е прав и кой крив , но наличието на световна мафиотщина и олигархия не осигурява по-добър живот на хората от съответните нации. По- скоро ускорява края на човешкия род.
  • 32 Украинец

    22 2 Отговор

    До коментар #25 от "Шевченко":

    Лошо а, господарите ви използваха и сега ви изоставят - даже според устава на НАТО не могат да приемат държава която е във война или има неуредени територии със съседите си. Кога ще разберете че господарите ви не ги интересува Украйна - целта беше да се отслаби Русия - е не се получи и закриват проекта.
  • 33 Хохо Бохо

    13 2 Отговор

    До коментар #8 от "Тръмп е Лъжец":

    По-добре Тръмп да я думне в Ню Йорк. Щетите ще са по-малки. Знаеш ли какво е автоматична система за ядрен отговор? И САЩ и Русия я имат. Ядрена гъба в Москва ще доведе до моментално изстрелване на целият арсенал по предварително зададени цели по целият свят, независимо кой я е думнал
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Плана за победа

    16 1 Отговор
    На всякъде освен в България го пишат Плана на кретена
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Украинец

    20 3 Отговор

    До коментар #21 от "Това няма нищо общо":

    "След войната и Украйна като Финландия ще стане част от НАТО"

    Това значи че РФ ще трябва да е в НАТО защото Украйна ще е част от РФ след войната.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Госあ

    7 1 Отговор

    До коментар #37 от "Демократ":

    неграмотен си, да разсъждаваш по каквито и да е въпроси. Само свободни съчинения мое да сътворите
  • 41 Марко

    21 2 Отговор
    За пореден път заявиха на Зеленски, че Украйна интересува НАТО само в качеството й на доставчик на пушечно месо във войната на Алианса с Русия.
    Зеленски благодари горещо от името на целия украински народ за оказаната му висока чест...
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Запознат

    14 1 Отговор

    До коментар #37 от "Демократ":

    Рускоговорящите украинци а те са 80% няма да се изнесат защото са си чисти руснаци. А тези които се пишат че са "украинци" те и сега не работят. Не виждаш ли че въпреки принудителната евакуация в превзетите от руснаците градове винаги има цивилни които ги чакат. 10 милиона са се изнесли към Европа но 8.7 милиона са в Русия като много от изнеслите се към Европа минават през Беларус и Турция и пак отиват в Русия особено след като почнаха да ги ловят за фронта и в Полша. По официални данни на укрите смесените бракове бяха 34% от всички.

    Коментиран от #48

  • 44 Плана за Перемогата

    14 0 Отговор
    Отече в канала.😃🤡
  • 45 ЗЕЛЕЕЕ.... НЕ РАЗБРА ЛИИ

    10 0 Отговор
    ... УКРОФАШАГИЯ В КОВЧЕГ... И
    НАРОДА НАЦИСТКИ В ГРОБ!!!🤫☹️😢😢😢
  • 46 Гай Турий

    9 0 Отговор
    Дървеняците на снимката ще ни вкарат в ТСВ. Нашият геран да си седне мирно и да дава пас, никакво съгласие за агресивни планове и нови пари от нас за жидобандеровската хунта, марионетка на фашистгтонските и лондонски сатани. Колкото по-рано свърши тая война (с разгром на ВСУ), толкова по-добре за цяла Европа и за нас.
  • 47 ...И НЕ САМО...

    8 0 Отговор

    До коментар #30 от "Буха ха":

    САЩ, НАТО, АНГЛИЯ, ГЕРМАНИЯ, ФРАНЦИЯ.... И МНОГО ДРУГИ ПОКАЗОХА СРЕДЕН ПРЪСТ НА ЗЕЛЯ... НО ЖАЛКО, ЧЕ ОЩЕ ЗАГИВАТ... И ЗАГИВАТ НА ФРОНТА...
  • 48 Марко

    7 0 Отговор

    До коментар #43 от "Запознат":

    Има и още един факт, който нашите демократи не знаят. Голяма част от украинските бежанци в Западна Европа са от Западна Украйна. Бягат в Полша и Германия / за тях е близко/ и лягат на социални помощи там, твърдейки, че нямат никакви доходи. В същото време много жилища в Лвов, Ивано-Франковск и другите големи места в ЗУ, чиито собственици са избягали, се дават под наем на бегълци от фронтовите райони...
    В момента немците водят разследване по този въпрос, укриването на доходи е подсъдно в Германия.

    Коментиран от #57

  • 49 Хасковски каунь

    5 1 Отговор
    Нещата место да се влошават, стават безнадеждни.
    Зеленска да шие белия байрак.
  • 50 ВЕЛИКА СИЛА Е

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Георги Лазеров- Халката":

    РУСИЯ! ВЕЛИКА Е РУСКАТА АРМИЯ! САМА СЕ ИЗПРАВИ СРЕЩУ САТАНАТА САЩНАТО! САМА ВОЮВА СРЕЩУ ПЕТДЕСЕТ МОЩНИ В ИКОНОМИЧЕСКО И ВОЕННО ОТНОШЕНИЕ ДЪРЖАВИ! ... ПОБЕДИ ГИ, РАЗПЕРДУШИНИ ГИ... ГОРКИТЕ... САЩНАТО... ГЕРМАНИЯ ОБЕДНЯ... АНГЛИЯ ПОЧТИ ГРАЖДАНСКА ВОЙНА... А РУСИЯ Е СИЛА!!! РУСИЯ
    Е БРИКС!!!👏👏👏👍👍👍🇧🇬🇷🇺
  • 51 Възмутен

    3 1 Отговор
    Даже и на Рюте му е ясно че войната в Украйна е гражданска - бият се руснаци срещу руснаци и кървавия преврат беше за това организиран и за това назначиха неонацисти на власт които са признати за такива даже и от краварите. Какъв по-добър начин да отслабят Русия като я вкарат в гражданска война само че сметките им нещо не излязоха и Русия излезе даже по-силна. Максимата "разделяй и владей" е още от римско време - британската империя така е завладяла половината свят като е противопоставяла един и същи народ да се бият - за това Индия и Пакистан са отделни държави, за това Иран и Ирак са отделни държави макар че са едни и същи народи.

    Те използват такива полезни ид.ио.ти като зеления и нашите козячета за да постигнат целите си - е някога не им се получава но ще пробват на друго място - ид.ио.ти.те по света няма да свършат. До като има хора които които не ги интересуват интересите на собствената им държава а само "много обичат и много мразят" някого като в турски сериал така ще е.
  • 52 000

    1 0 Отговор
    Нато без сащ не може, но тръмп без нато да.
  • 53 Само в халюцинациите

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Всичко е под контрол":

    в болната ти психика.
  • 54 С М Ъ Р Т

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Слава Украйна":

    УКРАИНЕ! И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ЗЕЛЕНСКИЙ!!!
  • 55 шсзи

    0 1 Отговор
    пхаввдх ожжнся
  • 56 стоян георгиев

    5 0 Отговор
    😅😅😂 Ех, Зеля! Такъв клоун си!
  • 57 Запознат

    6 0 Отговор

    До коментар #48 от "Марко":

    "укриването на доходи е подсъдно в Германия"

    Подсъдно е но за германците - виж за укрите ще си затворят очите по нареждане на господарите отвъд атлантика. Те и тези по нашето черноморие да не мислиш че нямат доходи че им дават по 40 лв на калпак на ден като не плащат за хотели, ток и вода. Четири членно семейство му дават 4800 лв чисти без данъци и без никакви разходи. Пък ако такова семейство българи работят на минимална заплата месечния доход няма 2000 лв и трябва всичко да си плащат и данъци имат. При нас даже не ги питат имат ли доходи или не.

    И после се чудим как "горките" укри си купуват коли за по 100 000 лв.
  • 58 Дедо ви...

    5 0 Отговор
    Да бе ще стане. Украйна няма да бъде приета в НАТО без ясна демаркация на границите
    Украйна ще може да кандидатства за членство в НАТО само след ясно демаркиране на държавните граници.
    Демаркацията на границата е важна стъпка, тъй като ни позволява да установим точната правна рамка на отговорността на НАТО в случай на ескалация на конфликта на украинска територия. В контекста на продължаващата конфронтация с Русия този въпрос е от особено значение.
    Въпросът за границите е ключов за определяне на условията, при които ще действа клауза 5 от Хартата на НАТО за колективна отбрана, според която атака срещу една от страните-членки на алианса се счита за атака срещу всички.

    Коментиран от #61

  • 59 Безпристрастен

    2 0 Отговор
    Клоуна и неговата клика,съвсем са изтрещяли! Преди дни,Радата( техния парламент,приема закон,с четири параграфа, подходящ за театър на абсурда.Цитирам по памет.Забрана за събиране на гъби,горски диви плодове,орехи от населението - санкцията в наши пари 450 лв.Но най- бруталното: Недвижимо имущество - къщите в селата,вилен имот, във всички населени места,в района на бойни действия,се национализират.Всяка военнна част и командване има право да изгражда във всеки имот,бункери,командни пунктове,землянки и други фортификационни Наистина заприличаха на дойчо в края на ВСВ.
  • 60 Научи малко език

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "Запознат":

    Untermensch,Унтерменш

    Коментиран от #63

  • 61 Помнещ

    2 0 Отговор

    До коментар #58 от "Дедо ви...":

    "Украйна няма да бъде приета в НАТО без ясна демаркация на границите"

    Даже и да ги демаркират пак няма да я приемат в НАТО - никой от на запад не го интересува Украйна и никой няма да си вкара таралеж в гащите да предизвика война с Русия заради някакви укри. Украйна беше използвана и захвърлена като ги интересуваше единствено да отслабят Русия - не им е получи и до тук ще е с Украйна и ще я забравят - пропагандата ще се насочи я към Китай я към близкия Изток и по медиите няма да има една статия за Украйна. Някой да пише нещо за Афганистан а преди 2 години ни заливаха със статии за "успехите" на американската армия.
  • 62 Браво

    2 0 Отговор
    Пропуснали стенай-важното!?
    Пълна капитулация на украйна, ако западът не изпълни горните условия.
    Защо не пишете истината, факти?
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: