Отидете към основна версия

1 392 61

Техеран е силно притеснен! Кога и къде ще удари Израел

  • иран-
  • израел-
  • аятолах али хаменей-
  • масуд пезешкиан-
  • бенямин нетаняху-
  • хизбула

Иран забранява пейджърите и уоки-токи устройствата на гражданските полети. Отмениха смъртната присъда на активистка за трудови права

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Правителството на Иран е изключително "неспокойно" и прави "спешни" дипломатически усилия с останалите страни от Близкия Изток, за да се опита да измери мащаба на ответния отговор на Израел след ракетната атака, извършена от Техеран по-рано през месеца. Ако Иран не успее да намали мащаба на израелския удар, то да има съюзници, които да я защитят, пише CNN, позовавайки се на свои източници.

Притеснението на Иран идва от това дали САЩ ще успее да убеди Израел да не атакува по ядрените обекти и петролните съоръжения. Тревога предизвиква и състоянието на "Хизбула", която бе отслабена с убийството на Насрала.

САЩ провеждат разговори с Израел относно плановете ѝ за отговор на атаката на Иран. Американците са заявили ясно, че не одобряват атака по ядрените обекти или петролните съоръжения на Иран. В сряда американският президент разговаря с израелския премиер Бенямин Натеняху - за първи път от повече от два месеца - за да му каже, че отговорът на Израел трябва да бъде "пропорционален" на този на Иран.

Останалите съюзници на САЩ в Залива (бел. от ред. - Обединените арабски емирства, Бахрейн и Катар) също са изразили своето притеснение, че Израел може да атакува петролните съоръжения на Иран. Съображенията са, че това може да доведе до негативни икономически последици, както и до екологични щети за цели регион, предава CNN, позовавайки се на арабски дипломат.

Администрацията на Байдън е силно притеснена от продължаващите ескалиращи отношения между Израел и Иран. Основните са съображения са свързани с това американската държава да не бъде въвлечена в мащабна регионална война.

Изглежда, че влиянието на САЩ върху Израел не е толкова силно и постепенно отслабва, тъй като правителството на Натеняху не се съобразява с призивите за сдържани атаки в Ливан. Вместо това Тел Авив не спира да бомбардира Бейрут, разрушавайки града, докато сухопътната операция вече е взела над 1400 живота от началото на миналия месец.

Пред CNN представител на официалните власти в страната е заявило, че правителството все още не е взело решение какъв да бъде отговора на атаката на Техеран. Американски държавен служител предупреждава обаче, че позициите на САЩ и Израел могат да се разминат.

"Не можем да кажем в действителност дали са взели някакво решение, или не", смята високопоставеният американски служител.

Израел от години иска да атакува ядрените съоръжения на Иран. През годините е имало съмнения, че израелските служби извършват покушения срещу ядрени учени, работещи за ядрената програма на Иран. Периодично ядрените обекти стават обект на кибератаки, като отново Израел е заподозрян за тяхното извършване.

Иранската служба по гражданско въздухоплаване на практика забранява внасянето на пейджъри и уоки-токи устройства на борда на самолетите, изпълняващи граждански полети, предаде днес иранската новинарска агенция ИСНА, цитирана от Франс прес и БТА.

ИСНА съобщи това, след като в средата на миналия месец в Ливан имаше вълна от експлозии на пейджъри, отговорността за които бе приписана на Израел.

"Забранява се внасянето на каквито и да било комуникационни апарати, с изключение на телефони", предаде ИСНА, като цитира говорителя на службата за гражданска авиация Джафар Язерло.

На 17 септември, при едновременните експлозии на пейджъри, използвани от ливанското шиитско движение "Хизбула", което разполага с подкрепата на Иран, в Ливан загинаха десетки хора и хиляди бяха ранени.

В началото на този месец най-голямата авиационна компания в Близкия изток, базираната в Дубай "Емирейтс", също взе решение да забрани пейджърите и уоки-токи устройствата, припомня АФП.

Междувременно Върховният съд в Иран отмени смъртната присъда на иранската активистка за трудови права Шарифе Мохамади, съобщи адвокатът ѝ, цитиран от ДПА и БТА.

Присъдата на Мохамади ще бъде преразгледана в рамките на нов съдебен процес, заяви съдебният ѝ защитник Ами Раисян пред вестник „Шарх“.

Активистката беше задържана през декември миналата година и оттогава е местена в няколко затвора.

През юли революционен съд я осъди на смърт за въоръжена съпротива срещу ислямската република.

Оттогава семейството на Мохамади нае нов екип от адвокати, които да настояват за преразглеждане на делото.

Преди да бъде арестувана, Мохамади е била активно е защитавала правата на работниците в провинция Гилан, която има излаз на Каспийско море.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.

Свързани новини