Отидете към основна версия

1 324 58

Говори Москва: БРИКС никога няма да бъде военен съюз

  • брикс-
  • русия-
  • владимир путин

Освен това БРИКС дори не е международна организация или интеграционна структура, а междудържавно обединение на равноправни участници

Снимка: БГНЕС/ЕРА

БРИКС никога не е бил и не възнамерява да стане военен съюз. Сътрудничеството между страните от асоциацията не е насочено срещу никого.

Това се казва в съобщение на руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

Коментарът бе направен в отговор на статията на Роджър Бойс в The Times - "Разширяването на БРИКС трябва да тревожи НАТО". В нея Бойс представя БРИКС като почти военен съюз.

"БРИКС никога не е бил, не е и не възнамерява да стане военен съюз. Освен това БРИКС дори не е международна организация или интеграционна структура, а междудържавно обединение на равноправни участници. Това е мултидисциплинарно стратегическо партньорство, което се основава на три ключови стълбове - политика и сигурност, икономика и финанси, култура и хуманитарни връзки. Отношенията между партньорите от БРИКС се изграждат на основата на равнопоставеност и взаимно уважение, принципите на откритост, прагматизъм, солидарност и, най-важното в случая, не са режисирани. срещу никого", подчертаха от МВнР.

Руското външно министерство припомни, че една от основните задачи на БРИКС е създаването на справедлива и многостранна световна икономическа система.

"От самото си създаване БРИКС се застъпва за мирни методи за разрешаване на международни спорове и засилване на многостранността при разрешаването на глобалните проблеми и зачитането на суверенитета на държавите допринася за разширяването на БРИКС засилване на ролята на развиващите се държави в международните дела, което произтича от обективните промени в глобалната икономика", допълват от там.

"Дори теоретично поставянето на БРИКС наравно с агресивния военен блок НАТО, който през дългите десетилетия на своето съществуване е белязан само от кървави нашествия и подкопаване на сигурността в различни региони на планетата, е просто абсурдно документи на Северноатлантическия алианс, че има ясно дефинирани "противници", а именно НАТО провежда все по-мащабни учения както на руските граници, така и в Азиатско-тихоокеанския регион. НАТО доставя все по-смъртоносни оръжия и разузнавателна информация на марионетен неонацистки режим в Киев, който хвърля украинците на клане и си сътрудничи с международните терористични организации", настоява дипломатическото ведомство.

Руското външно министерство отбеляза, че НАТО е "изсъхнала реликва от Студената война, която отдавна е загубила смисъла на своето съществуване", докато БРИКС е "създаване, помощ в развитието, взаимно обогатяване на цивилизациите, зачитане на интересите на всички страни в интерес на изграждането на истински справедлив световен ред.

Русия пое едногодишното ротационно председателство на БРИКС на 1 януари тази година. То включва повече от 200 събития по широк кръг от въпроси. Основният акцент на руското председателство ще бъде срещата на върха на БРИКС, която ще се проведе в Казан на 22-24 октомври.

Русия покани генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да присъства на предстоящата среща.

ООН очаква, че на срещата на върха ще бъдат постигнати важни споразумения и че тя ще "даде необходимия тласък напред, за да се гарантира, че всичките 17 цели, заложени в Програмата за устойчиво развитие до 2030 г., са изпълнени и правят живота на планетата по-благоденстващ и безопасен".

Куба официално поиска да се присъедини към БРИКС, като е изпратила писмо до руския президент Владимир Путин.

Азербайджан потвърди, че също настоява за членство след среща между Путин и президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Членството в БРИКС става чрез покана, като в началото на тази година няколко страни получиха такава, включително Египет, Етиопия, Иран и Обединените арабски емирства. Аржентина също получи покана, но отказа да се присъедини.

БРИКС, първоначално формирана от Бразилия, Русия, Индия и Китай, се разшири през последните години с добавянето на Южна Африка, Египет, Етиопия, Иран, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия.

Русия по-рано подчерта важността на структурата, като отбеляза, че държавите от БРИКС представляват 45% от световното население, произвеждат около 40% от световния петрол и осигуряват приблизително една четвърт от глобалния износ на стоки.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания