Отидете към основна версия

1 194 7

Ще бъде ли нарушено крехкото равновесие: Ирак се опитва да не се намесва в конфликта

  • иран-
  • ирак-
  • хамас-
  • израел-
  • хизбула-
  • ливан

Ирак се стреми да запази крехкото равновесие, изправен пред проирански групировки, враждебно настроени към Израел

Снимка: БГНЕС/ EPA

В разгара на регионалната ескалация, предизвикана от войната в Газа и нейното разширяване към Ливан, Ирак се опитва да не се намесва в конфликта, но в същото време трябва да се справя с местните проирански въоръжени фракции, враждебно настроени към Израел, съобщава Франс прес, пише БТА.

Тези фракции, известни като „Ислямска съпротива в Ирак“, неведнъж са поемали отговорност за нападения с дронове срещу израелски цели в знак на солидарност с палестинците в ивицата Газа, които от повече от година са въвлечени в смъртоносна война между Израел и радикалното палестинско движение „Хамас“.

На 4 октомври Израел съобщи за смъртта на двама войници при нападение, извършено от Ирак. На следващия ден израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че страната му се защитава „на седем фронта“, включително и на този на „шиитските милиции в Ирак“.

Оттогава Багдад увеличи дипломатическите си усилия, за да предотврати разпространението на войната в останалата част на страната. Това, което тревожи иракското правителство, е неговата „очевидна неспособност да контролира ситуацията вътре в страната и неспособността му да предотврати външните последици“, посочва анализаторът Саджад Джияд.

Миналата неделя иракският съветник по националната сигурност Касем ал Аараджи заяви пред телевизионния канал „Ал Арабия“, че Багдад провежда „официални и неофициални контакти за защита на страната“, като същевременно е изправен пред „вътрешен и външен натиск за намаляване на ескалацията“.

„Само правителството решава за войната и мира, а Ирак няма намерение да влиза в конфликт, който може да има сериозни последици“, добави той. Правителството на иракския премиер Мохамед Шия ас Судани, подкрепяно от Координационната рамка - проиранска коалиция, също се стреми да поддържа баланс в отношенията си с Техеран и Вашингтон.

Източник, близък до проиранските фракции, заяви пред АФП, че служители от Координационната рамка наскоро са се срещнали с „няколко лидери на фракции“, като са ги уверили, че атаките срещу Израел рискуват да изложат Ирак на въздушни удари. Според същия източник лидерите на фракциите са помолили правителството да не се намесва, като са заявили, че са готови да понесат последствията.

Миналия понеделник Абу Хюсейн ал Хамидауи, генерален секретар на бригадите „Хизбула“, влиятелна проиранска въоръжена групировка в Ирак, призова „Ислямската съпротива да се подготви за възможността за удължаване на тази война и да продължи“ да атакува Израел. В навечерието на годишнината от войната в Газа, която беше предизвикана на 7 октомври 2023 г. от нападение на палестинското движение „Хамас“ срещу Израел, Ас Судани заяви, че Багдад е „работил интензивно, за да пощади Ирак“, като призова за „удвоени усилия“, за да се избегне опустошителна война в региона.

Според Саджад Джияд опитът на Багдад да „разведри обстановката чрез диалог“ се усложнява от факта, че „няма реален събеседник“, още повече че „САЩ твърдо подкрепят Израел“.

Изследователят от Международния институт „Сенчъри“ в Ню Йорк предупреждава, че Багдад „може да бъде принуден да подкрепи военен отговор“, ако Израел „реши да засили ударите си, като се насочи например към петролната инфраструктура в Ирак“. Ето защо Багдад се стреми да „избегне тази ситуация“, добавя той. Освен Израел, през последните месеци иракски фракции атакуваха бази в Ирак и Сирия, в които се намират американски войски. Вашингтон отвърна с въздушни удари срещу позиции на фракциите в двете страни.

САЩ поддържат около 2500 военнослужещи в Ирак и 900 в Сирия, като част от международната коалиция, сформирана през 2014 г. за борба с джихадистката групировка „Ислямска държава“ (ИД). Фракциите настояват за изтегляне на американските войски. Вашингтон и Багдад обявиха, че военната мисия на коалицията ще приключи в рамките на една година.

След като Техеран извърши ракетно нападение срещу Израел на 1 октомври, иракската Координационна рамка на съпротивата заплаши да атакува „всички американски бази и интереси в Ирак и региона“, ако „ционисткият враг“ използва иракското въздушно пространство, за да атакува Иран. Сайтове в социалните мрежи, свързани с проиранските иракски въоръжени фракции, приветстваха иранската атака срещу Израел, посочва Ройтерс.

Проирански фракции заплашват също страните от Персийския залив. На 7 октомври генералният секретар на бригадите „Сайед аш Шухада“ Абу Алаа ал Уалай заяви, че Израел бомбардира Газа и южните предградия на Бейрут със „средства на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Саудитска Арабия“.

Според военния експерт Мункид Дагер обаче балансът на силите между проиранските групировки и Израел и САЩ е „изцяло в полза на вторите“. Двата съюзника имат „превъзходство в разузнаването и технологиите, както и въздушно превъзходство“. Иракските групировки водят преди всичко „медийна“ битка, казва той, защото „знаят границите на военните си възможности“.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания