Отидете към основна версия

2 742 79

Пълен провал със стратегическото отделяне! Чехия харчи пет пъти повече за петрол от Русия, отколкото за военна помощ за Киев

  • петрол-
  • нефт-
  • газ-
  • газпром-
  • чехия-
  • русия

Данъчните приходи в Кремъл от вноса на петрол в Чехия от началото на войната в Украйна възлизат на повече от 2,3 млрд. евро

Снимка: Shutterstock

Чехия, Унгария и Словакия се възползваха от дерогацията си от забраната на Европейския съюз (ЕС) за вноса на руски петрол, за да запазят и дори да увеличат количествата на закупувания на руски суров петрол след нахлуването на Русия в Украйна.

Това се посочва в доклад на директора на програма "Енергетика и климат" към центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Мартин Владимиров и Исак Леви, ръководителя на екипа за политика и енергиен анализ Европа-Русия към Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (Centre for research on energy and clean air - CREA).

Данните сочат, че Чехия е дала за руски нефт и газ над 7 млрд. евро. Сумата е над пет по-голяма от стойността на подпомагането, което страната е предоставила на Украйна. Данъчните приходи в Кремъл от вноса на петрол в Чехия от началото на войната в Украйна възлизат на повече от 2,3 млрд. евро. Зависимостта на Чехия от вноса на руски нефт през 2023 г. нараства и достига 60%, въпреки обявените намерения на правителството на страната за постепенното му спиране.

Единственият преработвател на суров петрол в Чехия е полската компания Орлен Унипетрол. Тя увеличава покупките на руски нефт, който през 2023 г. е средно с 21% по-евтин от азерския. Според доклада тази стратегия е допринесла за свръхпечалба на компанията от около 1,2 млрд. евро. Въпреки евтиния руски нефт, цените на горивата в Чехия не се понижават.

Анализът показва, че Чехия може да замени изцяло доставките на руски нефт чрез максимално използване на Трансалпийския петролопровод, увеличаване на вноса на петролни продукти от Германия и използване на огромните запаси на петрол в страната. В доклада се отбелязва, че страната може напълно да спре да купува и руски газ, тъй като разполага с достатъчно алтернативни доставки от Норвегия и световния пазар на втечнен природен газ.

Според авторите на проучването, за да завърши стратегическото си отделяне от руския петрол, ЕС трябва да запълни всички пропуски в санкциите, като спре изключенията за петролопровода "Дружба" и затвори вратичката за рафиниране на руски петрол в трети страни, която им позволява да увеличат максимално закупуването на руски нефт и да продават излишъка от горивата в ЕС.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания