Отидете към основна версия

903 10

САЩ могат да спрат финансирането на оръжие за Израел, палестинец уби полицай и рани четирима край Тел Авив

  • израел-
  • хамас-
  • хизбула-
  • ливан-
  • сащ-
  • иран

Петима души бяха убити и най-малко 16 бяха ранени при израелска атака в Източен Ливан. Лондон наложи нови санкции на екстремистки израелски заселници

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един израелски полицай беше убит и четирима души бяха ранени при стрелба край Тел Авив, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Нападателят е открил огън срещу автомобили, движещи се по магистрала край южната част на града, след което се е самоубил, съобщи израелската полиция.

Извършителят на атаката е 28-годишен палестинец от гр. Джабалия в ивицата Газа, който през последните няколко години нелегално е живял на окупирания Западен бряг, съобщават израелски медии. Към момента израелската полиция не е дала официално потвърждение на тази информация. Разследването по случая продължава.

Петима души бяха убити и най-малко 16 бяха ранени при израелска атака в Източен Ливан, съобщи ливанското Министерство на здравеопазването, цитирано от ДПА и БТА.

В изявлението се посочва, че три от жертвите на израелските удари са непълнолетни. Атаката е извършена този следобед в гр. Раджа, разположен в долината Бекаа.

Откакто преди година избухнаха сраженията между ливанската шиитска групировка "Хизбула" и израелската армия, в Ливан са убити над 2350 души, а ранените са близо 11 000, отбелязва ДПА. Ливанското Министерство на здравеопазването не води отделни статистики за членовете на "Хизбула" и цивилните.

САЩ предупредиха Израел, че трябва да увеличи количеството на хуманитарната помощ, която допуска в ивицата Газа, през следващите 30 дни или в противен случай рискува да загуби достъп до американско финансиране за оръжия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и министърът на отбраната Лойд Остин предупредиха израелските си колеги в писмо от неделя, че трябва да настъпят промени. Писмото, в което отново се представя политиката на САЩ по отношение на хуманитарната помощ и трансфера на оръжия, е било изпратено на фона на влошаващите се условия в северната част на ивицата Газа и израелския въздушен удар по палатки за оказване на медицински помощ в централната част на Газа, при който загинаха най-малко четирима души, а няколко други получиха сериозни изгаряния.

Подобно писмо, изпратено от Блинкън до израелски официални представители през април, доведе до предоставянето на повече хуманитарна помощ на палестинската територия, заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър. Това обаче не продължи дълго.

"Всъщност достъпът е спаднал с над 50% спрямо пика си", каза Милър на брифинг. "Така че министърът (Блинкън), заедно със министъра (Остин), смятат, че е уместно да дадат ясно да се разбере на правителството на Израел, че има промени, които те трябва да направят отново, за да се види, че нивото на помощта, която достига до Газа, се увеличава спрямо много, много ниските нива, на които е днес", добави Милър.

За да може Израел да продължи да получава чуждестранно военно финансиране, нивото на помощта, която достига до ивицата Газа, трябва да се увеличи до поне 350 камиона на ден. Израел също така трябва да въведе допълнителни хуманитарни паузи и да осигури по-голяма сигурност на хуманитарните обекти, се казва в писмото на Остин и Блинкън. В него се уточнява, че Израел разполага с 30 дни, за да отговори на изискванията.

"Писмото не беше замислено като заплаха", заяви пред журналисти съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби. "Писмото просто имаше за цел да потвърди чувството за спешност, което изпитваме, и сериозността, с която го изпитваме, относно необходимостта от увеличаване, драстично увеличаване на хуманитарната помощ", добави той.

Великобритания наложи нови санкции, а британският външен министър Дейвид Лами отправи критики срещу "бездействието на израелското правителство", което според него е позволило "безнаказаността да процъфтява" сред екстремистки настроени заселници на Западния бряг, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Мерките са насочени срещу три кибуца и четири организации, които са извършвали и подкрепяли "отвратителни нарушения на човешките права" срещу палестински общности в окупираните територии, добави министърът.

Новите санкции бяха обявени малко след като Дейвид Камерън разкри, че предишното правителство се е готвело да наложи санкции на двама израелски министри заради изказвания, насърчаващи блокирането на помощ за Газа.

Четирите организации са религиозно училище, за което е известно, че подкрепя насилие срещу неевреи; група, която осигурява доброволци за незаконни селища; благотворителна организация, която им предоставя финансова помощ; както и строителната компания "Амана".

Насилието, извършвано от заселници на Западния бряг, нарасна значително през последната година. ООН има данни за над 1400 нападения, извършени от незаконни заселници, от октомври 2023 г.

"Когато отидох на Западния бряг по-рано тази година, по време на едно от първите ми пътувания като външен министър, се срещнах с палестинци, чиито общности са подложени на ужасяващо насилие от страна на израелските заселници", заяви Лами. "Бездействието на израелското правителство позволи да процъфтява среда на безнаказаност, в която насилието на заселниците се увеличава безконтролно. Шокиращо, заселниците нападнаха дори училища и семейства с малки деца", добави той.

Правителството на Израел се обърна към промишлеността, за да укрепи способността на военните да прехващат дронове, използвани от Иран и ливанската милиция "Хизбула", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Министерството на отбраната днес заяви, че е започнало конкурс с участието на осем големи и малки компании.

"След като анализира резултатите от изпитанията, Министерството на отбраната ще избере няколко технологии, които ще влязат в ускорено развитие и производство. Целта е да се внедрят нови оперативни способности в рамките на месеци", се казва в изявлението.

Иран, "Хизбула" и други врагове на Израел нападат страната не само с ракети, но и с безпилотни самолети.

В неделя "Хизбула" заяви, че е атакувала бригадата "Голани" на израелската армия в Бинямина в Северен Израел с "рояк от дронове". Тя посочи, че някои от безпилотните самолети, сред които е имало и модели, използвани за първи път от "Хизбула", са се изплъзнали от радарите на израелската противовъздушна отбрана.

Израелските военни съобщиха, че четирима техни войници са били убити и седем тежко ранени.

"Заплахата от безпилотни летателни апарати произхожда от Иран, който доставя дронове на Ливан, Йемен и Ирак и дори сам ги изстрелва", заяви министърът на отбраната Йоав Галант. Той подчерта, че трябва бързо да се намерят оперативни решения.

Генералният директор на министерството Еял Замир заяви, че то вече е инвестирало стотици милиони шекели в тази сфера.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини