Отидете към основна версия

4 049 103

ISW: Севернокорейските войници спасяват Владимир Путин от нова мобилизация в Русия

  • русия-
  • северна корея-
  • украйна-
  • ким чен-ун-
  • владимир путин

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта в коментар за ТАСС, че споразумението между Русия и Северна Корея е "недвусмислено" в предоставянето на взаимно сътрудничество в отбраната и сигурността

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кремъл вероятно използва неотдавнашното споразумение за стратегическо партньорство със Северна Корея от юни 2024 г., за да разположи военни на границите. С това допълнително се затвърждава ангажиментът на руския президент Владимир Путин да избягва мобилизацията възможно най-дълго.

Украинските издания Suspilne и Liga съобщиха на 15 октомври, позовавайки се на анонимни източници от военното разузнаване, че руската 11-а въздушнодесантна бригада формира "батальон" от 3000 души, съставен от граждани на Северна Корея (численият състав е далеч над този на батальон).

Това посочва в своя анализ Институтът за изследване на войната (ISW).

Този батальон вероятно ще бъде включен в текущите руски отбранителни операции в Курска област. До 18 севернокорейски войници вече са напуснали позициите си в Брянска и Курска области, преди единицата да бъде ангажирана в бойни операции.

ISW не може независимо да го потвърди, но руски официални лица не отрекоха информацията на 15 октомври.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта в коментар за ТАСС, че споразумението между Русия и Северна Корея е "недвусмислено" в предоставянето на "взаимно сътрудничество в отбраната и сигурността".

ISW наскоро наблюдава съобщения, че малоброен севернокорейски персонал е действал близо до окупирания град Донецк.

ISW докладва надълго и нашироко за продължаващото разчитане на Путин на криптомобилизацията и формирането на нови доброволчески формирования, за да се избегнат вътрешните последици от провеждането на обща мобилизация за цялото общество или друга частична мобилизационна вълна.

Тази дилема стана особено остра за Путин след нахлуването на Украйна в Курска област през август 2024 г., тъй като руската армия трябваше да се съобразява с новите изисквания за личен състав, въведени от необходимостта да защитава изцяло нов фронт в самата Русия. Отговорът на Путин обаче е в съответствие с начина му на генериране на руски сили по време на войната досега и той поддържа нежеланието си да противодейства по-сериозно на нахлуването с по-широка мобилизация, вместо да се фокусира върху ad hoc създаването на нови единици за териториална отбрана, предислоциране на съществуващи части от Украйна и използване на наборници.

Руското министерство на отбраната (МО) предложи на 14 октомври разширяване на критериите за статут на руски бойни ветерани, за да включва войници, които са се защитавали срещу "нахлуване в Русия" или "въоръжени провокации на държавната граница", което вероятно включва наборници и местни териториални отбранителни елементи, участващи в противодействието на нахлуването на Украйна в Курска област.

Путин подписа закон, позволяващ на ръководителя на руския Следствен комитет Александър Бастрикин да остане на поста си, въпреки че е достигнал пенсионна възраст, демонстрирайки желанието си да задържи подбрани лоялни хора от вътрешния си кръг на властови позиции.

Бастрикин навърши 71 години през август 2024 г. и заема поста си от 2011 г. Сегашният заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия и тогавашен президент на Русия Дмитрий Медведев намали възрастовата граница за държавни служители от 65 на 60 през 2010 г., но Путин я повиши до 70 през 2013 г., когато се завърна на президентския пост.

Путин също така наскоро издигна по-млади членове от своя вътрешен кръг, като 52-годишния президентски помощник Алексей Дюмин, на позиции в Кремъл.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания