Отидете към основна версия

2 234 26

САЩ удариха пет подземни склада за оръжия на хусите в Йемен

  • лойд остин-
  • йечен-
  • хуси-
  • сащ

Те са съдържали различни компоненти от оръжия от видовете, които хусите използват, за да атакуват цивилни и военни кораби в региона, заяви Лойд Остин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Силите на САЩ удариха пет подземни склада за оръжия в Йемен, контролирани от хусите от бунтовническото движение Ансар Аллах. Това се казва в писмено изявление на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, предаде ТАСС.

„Днес американските сили, включващи бомбардировачи B-2 на ВВС на САЩ, нанесоха прецизни удари по пет укрепени подземни склада за оръжия в контролирана от Хусите територия в Йемен“, отбеляза ръководителят на военното ведомство на САЩ. Според него складовете са съдържали „различни компоненти от оръжия от видовете, които хусите са използвали, за да атакуват цивилни и военни кораби в региона“.

Според Остин ударите на САЩ „допълнително ще намалят потенциала на хусите да продължат дестабилизиращите действия“ и също така се предполага, че ще помогнат да се гарантира безопасността на американските сили. Шефът на Пентагона увери, че "САЩ няма да се поколебаят да предприемат мерки за защита" и спиране на нови атаки срещу кораби.

След ескалацията на конфликта в ивицата Газа, движението Ансар Аллах предупреди, че ще стреля по израелска територия и ще попречи на кораби, свързани с нея, да преминат през водите на Червено море и протока Баб ел Мандеб, докато операцията в палестинския анклав не бъде прекратена. От ноември 2023 г. хусите са атакували десетки цивилни кораби в Червено море и Аденския залив.

В отговор на действията на "Ансар Аллах" американските власти обявиха формирането на международна коалиция и стартирането на операция Prosperity Guardian за осигуряване на свободата на корабоплаването и защита на корабите в Червено море. Впоследствие въоръжените сили на Великобритания и САЩ започнаха редовно да нанасят удари по военни цели на бунтовниците в Йемен.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.

Свързани новини