Отидете към основна версия

4 404 224

The Daily Telegraph: Залужни смята за приемливо отстъпването на територии за постигане на мир с Русия

  • валери залужни-
  • украйна-
  • война-
  • русия

Според изданието изявленията на бившия главнокомандващ ВСУ и настоящ посланик на Украйна в Лондон показват промяна в риториката на украинските власти

Украинският посланик във Великобритания Валери Залужни смята за приемливо отстъпването на територии за постигане на мир с Русия, пише The Daily Telegraph, цитиран от ФОКУС.

Според него териториалният въпрос не е от първостепенно значение за Украйна при разрешаването на конфликта с Руската федерация, а по-важни са гаранциите за сигурност.

"Не съм споменавал териториите. Говорих за сигурност, безопасност и усещането да си в собствения си дом. Ако живеех в собствената си къща и знаех, че съседът ми е присвоил част от градината ми, бих казал, че трябва да разрешим този проблем. Ако не сега, тогава нашите деца ще трябва да го решат“, заяви Залужни.

Според изданието изявленията на бившия главнокомандващ ВСУ показват промяна в риториката на украинските власти, които преди това настояваха за невъзможността за постигане на мир без връщането на всички загубени територии. Украински военни, с които разговаряха кореспондентите на изданието, заявиха, че са за скорошно прекратяване на конфликта поради големи загуби и невъзможност за постигане на победа.

Междувременно руският сенатор от окупираната от Украйна Запорожка област Дмитрий Рогозин обясни в интервю за "Московский комсомолец“, цитиран от ФОКУС защо руският Черноморски флот е бил принуден да се предислоцира.

По думите му, това е станало заради атаки на морски дронове на украинските въоръжени сили.

"Ако се върнем отново към оръжейните системи и към промените, които претърпяха методите на бойно използване по време на СВО, тогава добър пример е Черноморският флот, който фактически беше принуден да промени регистрацията си. Заради това, че нашите големи кораби станаха просто големи мишени за безекипажните катери на противника“, заяви Рогозин.

Той също се оплака от тромавостта на военната система на руската армия:

"Или не можете да поставите извънщатни картечници на палубата, или не можете да използвате извънщатни системи за РЕБ и т.н.“, заяви той.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: