Отидете към основна версия

1 485 9

Тайната банка на Хизбула

  • хизбула-
  • ливан-
  • иран-
  • банка-
  • бейрут-
  • израел-
  • ал кард ал хасан

Израел нанася удари срещу филиалите на "Ал Кард ал Хасан", известна като тайната банка на Хизбула. Как работи тя и колко важна е за функционирането на организацията?

Снимка: БГНЕС/ EPA

Израел иска да прекърши Хизбула и финансово - само за една нощ в Бейрут са нанесени 11 удара срещу филиали на дружеството "Ал Кард ал Хасан". Финансовата институция, която е контролирана от Хизбула, работи подобно на банка, а през нея минават голяма част от финансовите потоци към организацията.

Сериозна финансова институция с десетилетна история

В превод името на дружеството означава "добрия заем", разказва Мартин Дурм за АРД. То следва ислямския принцип, че не може да се начислява лихва върху взети назаем пари. Хизбула основава финансовата институция още в началото на 80-те години на миналия век като благотворителна организация и неведнъж е заявявала, че тя е социално ориентирана неправителствена организация. Но всъщност през годините се развива като сериозна финансова институция с 34 клона в шиитските райони на Ливан.

"Ал Кард ал Хасан" дори печели от срива на банковата система в Ливан през 2019 година, когато милиони изгубиха своите спестявания. Тъй като дружеството работи без лиценз и паралелно на останалите банки, то почти не бе засегнато от кризата. Хиляди шиите вкараха всичките си останали пари в дружеството на Хизбула, за да са сигурни за тях.

Хизбула далеч не е фалирала

Израелските атаки със сигурност са тежък удар върху Хизбула. Освен военното крило на организацията, обявено за терористична организация от множество държави, тя поддържа политическа партия, както и здравни центрове и училища в страната. За целта има нужда от много пари, които трябва по някакъв начин да бъдат прехвърляни от търговските банки, с които работи.

Въпреки нестихващите удари Хизбула далеч не е фалирала нито във военно, нито във финансово отношение, пише АРД. От десетилетия шиитската милиция е субсидирана от Иран с пари и оръжия, а според информация от западни разузнавателни служби получава и големи приходи от трафик на наркотици и пране на пари. Смята се, че клоновете на "Ал Кард ал Хасан" играят важна роля във всичко това.

Автор: Мартин Дурм SWR

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини