Отидете към основна версия

22 Октомври, 2024 19:25, обновена 22 Октомври, 2024 19:25 2 949 66

Иран: Джо Байдън е одобрил израелските удари срещу Техеран

  • сащ-
  • иран-
  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • джо байдън-
  • аятолах али хаменей-
  • масуд пезешкиан

Байдън, който е на посещение в Берлин, заяви пред репортери, че има представа как и кога Израел ще отговори на ракетните атаки от страна на Иран

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Джо Байдън е дал знак за "мълчаливо одобрение и явна подкрепа за незаконната военна агресия на Израел срещу Иран", заяви в понеделник мисията на Иран в ООН, като се позова на изказвания на Байдън в Германия миналата седмица.

"Съединените щати ще понесат пълната отговорност за ролята си в подбуждането, подстрекаването и осигуряването на възможност за всякакви агресивни действия от страна на Израел срещу Ислямска република Иран ... както и за катастрофалните последици за регионалния и международния мир и сигурност", заяви мисията на Иран в ООН в писмо до Съвета за сигурност на ООН.

Постоянният представител на Техеран в межународната организация Амир Саид Иравани заяви, че изявленията на президента на САЩ Джо Байдън по време на пресконференция в Берлин миналата седмица са показали, че той подкрепя "незаконната военна агресия на Израел срещу Иран".

"Байдън разкри, че разполага с информация за това как и кога Израел възнамерява да предприеме нападение срещу Ислямска република Иран.

Това подстрекателско изявление е дълбоко обезпокоително, тъй като показва мълчаливото одобрение и явната подкрепа на Съединените щати за незаконната военна агресия на Израел срещу Иран", се посочва в писмото до Съвета за сигурност на ООН от понеделник.

Байдън, който е на посещение в Берлин, също така заяви пред репортери, че има представа как и кога Израел ще отговори на ракетните атаки от страна на Иран.

Той отказа да даде повече подробности.

ФБР съобщи днес, че разследва публичното оповестяване на строго класифицирани разузнавателни документи, в които се описва подготовката на Израел за ответен удар по Иран, предаде Ройтерс.

"ФБР разследва предполагаемото изтичане на класифицирани документи и работи в тясно сътрудничество с партньорите ни в министерството на отбраната и разузнавателната общност“, се казва в изявление.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви вчера, че не е установено дали разкриването е хакерска атака или изтичане на информация.

Президентът Джо Байдън наблюдава резултатите от разследването внимателно, допълни Кърби.

"Не сме сигурни как тези документи са стигнали до публичното пространство", каза Кърби пред репортери.

"Президентът остава дълбоко загрижен за всяко изтичане на класифицирана информация в публичното пространство. Това не трябва да се случва и е неприемливо, когато се случи“, каза той.

Документите изглежда са били подготвени от Националната геопространствено-разузнавателна агенция, и описват анализите на САЩ на израелските военновъздушни и военноморски сили на базата на сателитни изображения от 15-16 октомври.

Снимките започнаха да се разпространяват миналата седмица в приложението "Телеграм".

Израел е планирал отговор на обстрела с балистични ракети от Иран на 1 октомври, втората директна ракетна атака на Техеран срещу еврейската държава в рамките на шест месеца.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 26 гласа.

Свързани новини