Отидете към основна версия

11 070 4

8,2 по Рихтер и цунами удариха Чили - Видео

  • чили-
  • земетресение-
  • цунами

Властите в момента нямат информация дали силното земетресение е затрупало миньори в района на Икике, който е известен с находищата си и мини за добив на мед

Снимка: АП/БТА

Трус със сила от 8,2 по Рихтер и последвало цунами удариха Чили, съобщава АП.

Най-малко петима души са загинали, а десетки са ранени. Властите предупреждават, че броят на жертвите може да се повиши. Най-малко десетина силни вторични труса бяха регистрирани. Най-силният от тях е бил 6,2 по Рихтер, отбелязва Би Би Си.

Трусът е бил усетен в Боливия и Перу. Епицентърът е в северните райони на Чили. Властите са евакуирали живеещи в района заради опасността от цунами.

Кадри от охранителна камера

Силното земетресение е предизвикало цунами, което ударило северното крайбрежие 45 минути след бедствието. Вълната е била с височина почти два метра. В очакване на по-високи вълни е започнала евакуация на крайбрежните зони, за Еквадор, за Колумбия, за Панама, за Коста Рика и за Никарагуа.

В град Икике, който се намира на стотина километра от епицентъра, избухнала паника, която помогнала на около 300 затворнички да избягат от местния женски затвор, съобщи АП. Природното бедствие предизвика пожари, а жителите на града прекараха нощта на открито.

Властите в момента нямат информация дали силното земетресение е затрупало миньори в района на Икике, който е известен с находищата си и мини за добив на мед.

Президентът на Чили Мишел Бачелет отмени всички планирани за сряда официални мероприятия със свое участие и обяви северните части на страната за бедствена зона.

Службата за извънредни ситуации съобщи, че по първоначални данни земетресението е предизвикало свлачища, които блокират частично някои пътища и магистрали в Чили, предаде Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Нов трус разлюля Чили

    Пореден силен трус с магнитуд от 6,1 по Рихтер разлюля Чили, съобщи АП. Агенцията се позовава на съобщение от Геоложката служба на САЩ. Епицент ...
    04.04.2014
    1 115
    0
  • Няма пострадали българи в Чили - Април 2014

    Няма данни за пострадали българи при земетресението в Чили. Информацията е по данни на местните власти от 21.00 часа българско време снощи. Това съ ...
    03.04.2014
    940
    0
  • Ново силно земетресение удари Чили

    Ново силно земетресение удари Северно Чили, съобщи Ройтерс. Силата на труса, станал в 5:53 ч. българско време, по данни на Европейския сеизмологиче ...
    03.04.2014
    1 927
    0