4 Април, 2014 09:12 1 114 0

Нов трус разлюля Чили

  • чили-
  • земетресение

Властите са организирали спешно разпределение в засегнатите области общо 50 тона хуманитарна помощ , включително храна , бутилирана вода и матраци

Нов трус разлюля Чили - 1
Снимка: АП/БТА

Пореден силен трус с магнитуд от 6,1 по Рихтер разлюля Чили, съобщи АП. Агенцията се позовава на съобщение от Геоложката служба на САЩ.

Епицентърът на труса отново е на 76 км югозападно от пристанищния град Икике в северната част на страната, на дълбочина от 20 км.

В момента няма данни за разрушения и пострадали. Властите смятат, че не съществува опасност от цунами.

Районът на Икике за първи път се разлюля в сряда с магнитуд 8,2 по Рихтер, при което загинаха шестима души. Над 2500 къщи са частично разрушени в чилийския град Алто Осписио от мощното. Градът е останал без електричество и вода. От крайбрежните райони бяха евакуирани повече от 900 хиляди души.

В четвъртък по чилийското крайбрежие имаше и друг трус с магнитуд 7,8, последван от около 20 вторични труса.

Властите са организирали спешно разпределение в засегнатите области общо 50 тона хуманитарна помощ , включително храна , бутилирана вода и матраци.

Чили както и Аляска и Япония са сред регионите с най-голяма сеизмична активност в света, отбелязва „Дойче веле“.

Всъщност само през последните няколко седмици в района на Андите е имало няколкостотин, макар и по-слаби земни труса.

Земетресенията в региона на Андите обиновено са тектонски - както и близо 90% от всички земетресения. Тези земни трусове са смятани за най-опасните, защото имат и най-голям радиус.

Те са породени от движението и приплъзването на пластовете от земната обвивка. Друг вид земетресения са тези с вулканичен характер, които обаче са значително по-слаби по мощност.

През 1960 година в Чили загинаха над 5000 души. При земетресение с мощност 8,8 през февруари 2010 пък в Южно Чили загинаха над 500 души, а близо 200 000 сгради бяха разрушени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА