Отидете към основна версия

1 600 46

Фарс в атмосфера на терор: Беларус насрочи президентски избори

  • лукашенко-
  • александър лукашенко-
  • беларус-
  • минск-
  • светлана тихановска

Беларус насрочи президентски избори за 26 януари 2025 г.

Снимка: Shutterstock

Беларус, управляван от 1994 г. от авторитарния лидер Александър Лукашенко, един от основните съюзници на Москва, ще организира президентски избори в края на януари догодина, предаде АФП, съобщи БТА.

„Президентските избори в Република Беларус ще се състоят на 26 януари 2025 г.“, съобщи Централната избирателна комисия в „Телеграм“. Ръководителката на опозицията в изгнание Светлана Тихановска реагира бързо на съобщението, като изрази в „Екс“ мнение, че това ще е „имитация“ на избори „без истински изборен процес“ и ще се проведе „в атмосфера на терор“.

„Няма да бъдат допуснати нито алтернативни кандидати, нито наблюдатели. Призоваваме всички в Беларус и международната общност да отхвърлят този фарс“, допълни тя. Предишните президентски избори през 2020 г. доведоха до безпрецедентни протести срещу постигнатата, според опозицията, с измама победа на Лукашенко. Стотици хиляди хора излязоха по улиците на Минск и другите градове, но протестите им бяха смазани със сила, а мнозина от протестиращите избягаха в чужбина, отбелязва АФП.

Според правозащитната организация "Вясна" 1300 души са "несправедливо вкарани в затвора", защото са се противопоставили открито на властта или по други дела с политическа конотация. Тихановска намери убежище в чужбина и няма вести от съпруга си Сергей Тихановски, който бе лишен от свобода заради опозицията си срещу Лукашенко, посочва агенцията.

Беларус е близък съюзник на Москва, но не се включи директно в руската инвазия в Украйна, започнала през февруари 2022 година. Страната обаче предостави територията си на руската армия за първоначалното настъпление и според Киев ѝ е позволила да използва летищата ѝ при бомбардировките срещу Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: