Отидете към основна версия

2 232 70

Мицкоски: В Северна Македония има само 900 българи, но българският диктат не спира

  • северна македония-
  • ес-
  • българи-
  • българия-
  • християн мицкоски-
  • мицкоски-
  • албания-
  • вмро-дпмне

Въпреки че изпълнихме всички искания, преговорите за присъединяване все още не са започнали, каза Мицкоски

Снимка: БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски изнесе снощи доклад в Дипломатическата академия във Виена за преодоляване на последните пречки за прием на страната му в ЕС, предаде австрийската агенция АПА, съобщи БТА.

Исканията на България за това защитата на българското малцинство да бъде включена в конституцията на Северна Македония бяха отхвърлени от премиера през 2022 г. като "български диктат", но сега все пак могат да бъдат изпълнени при неговото правителство. Тази разпоредба обаче ще влезе в сила, "след като гръцкият парламент ратифицира споразумението (Преспанския договор, който отваря пътя) за присъединяване на Северна Македония към ЕС", обясни Мицкоски. Той е начело на правителството на Северна Македония от юни 2024 г. като лидер на християндемократическата консервативна партия ВМРО-ДПМНЕ, спечелила изборите през май месец.

Мицкоски посочи, че от 2000 г. насам Република Северна Македония вече е променяла конституцията си десет пъти, за да се присъедини към ЕС и НАТО. "Ние обаче все още сме в чакалнята!", заяви Мицкоски, който е преподавал в Университета по машиностроене в Скопие. По думите му неговата страна вече е променила знамето, валутата и името си.

"Въпреки че изпълнихме всички искания, преговорите за присъединяване все още не са започнали“, каза Мицкоски. 47-годишният политик разкритикува исканията на България за защита на българското малцинство в Република Северна Македония, което "се състои от едва 900 души". От друга страна, "близо 10 000 негови съграждани продължават да са дискриминирани в България".

Той заяви, че "на няколко пъти им е било забранено да основават сдружения и неправителствени организации, включително културен център, който е трябвало да бъде затворен няколко седмици след откриването му. В Европейския съд по правата на човека в Страсбург се водят 14 дела срещу България за дискриминация срещу гражданите на Република Северна Македония, но нито едно срещу Северна Македония", отбеляза той.

"Резултатът там е 14 на нула в наша полза", подчерта той. Мицкоски се спря и на последното предложение за посредничество от страна на унгарския министър-председател Виктор Орбан в спора между Северна Македония и България. Българското правителство веднага отхвърли това като нежелана намеса, но двустранните преговори не постигат никакъв напредък.

В ЕС има планове за премахване на принципа на единодушие при приемането на нови членове. Според него страната има голямо бъдеще като коридор за електричество и газ, както и за железопътен транспорт. В Северна Македония се пресичат два важни европейски коридора и изграждането на газопроводи от пристанищата в Гърция през страната до Сърбия ще започне още през 2025 година, каза той.

Така ще се снабдява цяла Централна и Източна Европа с природен газ от Азербайджан, Казахстан и други страни, за да стане независима от руския природен газ, добави премиерът на РСМ. Изграждането на високоскоростна железопътна линия също така ще позволи доставката на продукти от гръцките пристанища до Централна Европа по-бързо, отколкото това е възможно в момента от Ротердам, каза той.

Мицкоски определи икономическите отношения с Австрия като "отлични". Австрийски компании са инвестирали около 1,4 милиарда евро в Северна Македония. Като приоритети на своето правителство той посочи подобряването на жизнения стандарт в Северна Македония и мерките срещу емиграцията на млади граждани на страната. "Изтичането на мозъци трябва най-накрая да бъде спряно. Три четвърти от гражданите на РСМ все още подкрепят присъединяването към ЕС, но разочарованието расте", предупреди министър-председателят.

Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: