23 Октомври, 2024 13:25 1 795 66

Мицкоски: В Северна Македония има само 900 българи, но българският диктат не спира

  • северна македония-
  • ес-
  • българи-
  • българия-
  • християн мицкоски-
  • мицкоски-
  • албания-
  • вмро-дпмне

Въпреки че изпълнихме всички искания, преговорите за присъединяване все още не са започнали, каза Мицкоски

Мицкоски: В Северна Македония има само 900 българи, но българският диктат не спира - 1
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски изнесе снощи доклад в Дипломатическата академия във Виена за преодоляване на последните пречки за прием на страната му в ЕС, предаде австрийската агенция АПА, съобщи БТА.

Исканията на България за това защитата на българското малцинство да бъде включена в конституцията на Северна Македония бяха отхвърлени от премиера през 2022 г. като "български диктат", но сега все пак могат да бъдат изпълнени при неговото правителство. Тази разпоредба обаче ще влезе в сила, "след като гръцкият парламент ратифицира споразумението (Преспанския договор, който отваря пътя) за присъединяване на Северна Македония към ЕС", обясни Мицкоски. Той е начело на правителството на Северна Македония от юни 2024 г. като лидер на християндемократическата консервативна партия ВМРО-ДПМНЕ, спечелила изборите през май месец.

Мицкоски посочи, че от 2000 г. насам Република Северна Македония вече е променяла конституцията си десет пъти, за да се присъедини към ЕС и НАТО. "Ние обаче все още сме в чакалнята!", заяви Мицкоски, който е преподавал в Университета по машиностроене в Скопие. По думите му неговата страна вече е променила знамето, валутата и името си.

"Въпреки че изпълнихме всички искания, преговорите за присъединяване все още не са започнали“, каза Мицкоски. 47-годишният политик разкритикува исканията на България за защита на българското малцинство в Република Северна Македония, което "се състои от едва 900 души". От друга страна, "близо 10 000 негови съграждани продължават да са дискриминирани в България".

Той заяви, че "на няколко пъти им е било забранено да основават сдружения и неправителствени организации, включително културен център, който е трябвало да бъде затворен няколко седмици след откриването му. В Европейския съд по правата на човека в Страсбург се водят 14 дела срещу България за дискриминация срещу гражданите на Република Северна Македония, но нито едно срещу Северна Македония", отбеляза той.

"Резултатът там е 14 на нула в наша полза", подчерта той. Мицкоски се спря и на последното предложение за посредничество от страна на унгарския министър-председател Виктор Орбан в спора между Северна Македония и България. Българското правителство веднага отхвърли това като нежелана намеса, но двустранните преговори не постигат никакъв напредък.

В ЕС има планове за премахване на принципа на единодушие при приемането на нови членове. Според него страната има голямо бъдеще като коридор за електричество и газ, както и за железопътен транспорт. В Северна Македония се пресичат два важни европейски коридора и изграждането на газопроводи от пристанищата в Гърция през страната до Сърбия ще започне още през 2025 година, каза той.

Така ще се снабдява цяла Централна и Източна Европа с природен газ от Азербайджан, Казахстан и други страни, за да стане независима от руския природен газ, добави премиерът на РСМ. Изграждането на високоскоростна железопътна линия също така ще позволи доставката на продукти от гръцките пристанища до Централна Европа по-бързо, отколкото това е възможно в момента от Ротердам, каза той.

Мицкоски определи икономическите отношения с Австрия като "отлични". Австрийски компании са инвестирали около 1,4 милиарда евро в Северна Македония. Като приоритети на своето правителство той посочи подобряването на жизнения стандарт в Северна Македония и мерките срещу емиграцията на млади граждани на страната. "Изтичането на мозъци трябва най-накрая да бъде спряно. Три четвърти от гражданите на РСМ все още подкрепят присъединяването към ЕС, но разочарованието расте", предупреди министър-председателят.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    42 9 Отговор
    Щом и маке си ни Гаври, докато нашичките по традиция си Траят клекнали, щото краварчето не разрешава да се Шава и тва е. ХАХХАХА

    Коментиран от #10

  • 2 Еййй нагла мишка Е

    29 2 Отговор
    Вре йска
  • 3 Трол

    66 2 Отговор
    Не са 900 българи, само 9 са. И освен това не са българи, а марсианци.
  • 4 Искандер М

    41 1 Отговор
    Ами ако искаш може да дойдат и повече, само агитката на Левски е достатъчна.
  • 5 Я па тоа

    64 1 Отговор
    Само 900 и всичките имат 120 000 български паспорти... и нагоре! 120000/900=133,33 Или един българин има 133.33 паспорта. Това и агент 007 го нема! Тея 900 българи значи ако кихнат сметай ко стаа бе Мицкоски . Време е да се сгъва цирка в РСМ.

    Коментиран от #26

  • 6 ДВЕСТА

    47 0 Отговор
    и ЧЕТЕРИДЕСЕТ хиляди граждани на Македония са се определили като БЪЛГАРИ и са получили БЪЛГАРСКИ паспорти . Ако не са такива , нека върнат паспортите .

    Коментиран от #21

  • 7 Гориил

    19 12 Отговор
    След нахлуването на НАТО в Русия, границите в Европа ще се променят и милиони европейци ще се окажат в нови държави, създадени от силите победителки (Русия, Турция, Иран, Китай, Индия и Северна Корея). В Брюксел, окупиран от съюзническите армии, ще се проведат Миткоски може да се озове на подсъдимата скамейка в Хелзинкския трибунал за военни престъпления. конференции за следвоенния ред.Сега е трудно да се прогнозират конкретни дати, но финалът ще бъде точно такъв.
  • 8 не хленчи

    37 1 Отговор
    Изпълнявайте каквото сте подписали с Европа. Или хващайте гората
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хе хе

    35 1 Отговор
    Данните показват друго, 86 566 македонци са получили български паспорт за последните 15 години, данните са от 2022 година хе хе хе
  • 12 ТаУмВзе

    22 6 Отговор

    До коментар #10 от "До безУм":

    Дори Тока, от който се пенявите е от Руски реактор! Като ви пита човек, ква вие Проблемацията със Русия, единствената ви мозъчна клетка дава Фира! ХАХАХХА
  • 13 Гориил

    24 2 Отговор

    До коментар #10 от "До безУм":

    Македония стана отстъпка на Сталин пред Чърчел на нощен банкет в Кремъл.

    Коментиран от #16

  • 14 Tитo победи Taтo

    12 3 Отговор
    Идва краят на келепира, парите, облагите, привилегиите, ДС-кариерата, от пропагандно-идеологическия клепто-догматичен БКП+ДС-бългap.щинизъм на м.анго Тато от Правец! И захлебващите от него (и в София и в Скопие) изпадат в паника - как ще преживяват в бъдеще без бюджетно финасиране на бългapщ.иниcткия пaтpиoтapcкия БИЗНЕС?! Свикнали са на луксозен живот с богати кьop-coфри с къpкaчкa и лaпaчкa на корем, задгранични командировки и солидни хонорари, а някой ДC-oпepaтивни aгeнти и присвояване на хилядарки и милиони, счетоводно отчитани като "aгeнтypни xoнopapи" за отдавна починали персони или за радващите се на почерпка с по една пица изгладнели мapгинaли! Отделно са паспортните pyшвeти, контрабандните операции за ДC-"скрит трансфер" и прането на пари!
    МЪка "българска" МЪкедония през крив евро-френски макарон!
  • 15 Хаахаххааххаа

    29 0 Отговор
    Има и 150000 декларирали се с български корени като са ревали и са късали ризи че са чисти българи когато са кандидатствали за паспорти
  • 16 ТаУмВзе

    7 9 Отговор

    До коментар #13 от "Гориил":

    Сталин ни връща ДОБРУДЖА брееее! Историята ви е силната страна да! ХАХАХАХА

    Коментиран от #24, #34

  • 17 Чоко

    33 0 Отговор
    Крайно време и нашите власти да вземат мерки. Да създадат един сайт с имената на всички от Северна Македония, получили българско гражданство. Като кликнеш на името да те препраща към сканираните документи на базата на които е получил българско гражданство. Да се види декларацията за българско самосъзнание и т.н. Които се отричат , да им се отнеме гражданството незабавно а паспортите и личните карти да бъдат обявени за фалшиви. Само така ще се научат. Всички здраво мразят България но лъжат , за да получат паспорти. Такива ментета не ни трябват.

    Коментиран от #23

  • 18 Хахаххахха

    26 0 Отговор
    На какъв кръстопът е тая Македония, че ще доставя газ за цяла Европа? За да мине газопровод през Македония, трябва по-дълго трасе и никаква полза от това. Македония е само чукари, камъняци и едно езеро с жаби. Дела няма в Страсбург, защото политиците ни да меки китки, имаме доказателства за произход на всички революционери ; азбуката е разпространена и поръчана по волята на княза, в български школи написана; имаме български сборници с песни по-стари от 1944 година ; за историята имаме източници от древни автори, а не лъжи от техните историчари и т.н.
  • 19 Тошо

    18 0 Отговор
    Другите да не са шиптари и роммми
  • 20 Укростанец

    24 0 Отговор
    Оправете му яката преди да ни го показвате. Бa си гащника, няма ли кой да му каже на какво прилича!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Добре

    17 0 Отговор
    Дали са 900, 9000, 9000000 няма значение. И един да е, поетите ангажименти трябва да се изпълнят
  • 23 Дедо Джо

    10 4 Отговор

    До коментар #17 от "Чоко":

    Кефите се вие ама баш макетата с български паспорти могат да спретнат една партия на македонското малцинство и да влязат в парламента, пари има откъде да дойдат. Да благодарим на боклуците дето им издадоха паспорти срещу рушвет.

    Коментиран от #42, #44

  • 24 Гориил

    20 2 Отговор

    До коментар #16 от "ТаУмВзе":

    Западните съюзници нямаха да се интересуват от историческото единство на България и упорито настояваха за укрепване на Югославия. Още през 1945 г. западните съюзници виждат Тито като троянски кон в Москва. И не сбъркаха.

    Коментиран от #33

  • 25 Киро Шприца

    10 1 Отговор

    До коментар #21 от "Факт":

    С Боко се срещнахме с Урсулът и обещахме пак да клекнеме след изборите.
  • 26 Укростанец

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "Я па тоа":

    Каракачанката разпродаваше паспорти като чорапи от Илиянци на селски пазар. Повечко са от паспортите, но ако някой се осмели да се пише българин, веднага ще го сгънат от бой лютивите, че и по-лошо. Дори може да стане обитател на някой местен затвор с обвинение за държавна измяна.
  • 27 хе хе

    16 0 Отговор
    Всички македонци преди да се захванат с обществена работа сменят българските си имена с т.нар. македонски. Така Християн Митков за една вечер станал расовия македонец Християн Мицкоски.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 БАРС

    15 0 Отговор
    ТОЯ ГОВОРИ НА БЪЛГАРСКИ И КАЗВА ЧЕ ИМАЛО САМО 9ОО БЬЛГАРИ.ДА ПРЕДПОЛОЖИМ ЧЕ СА 900 ДА ПРЕДПОЛОЖИМ НО ТЕ СЕ НАМРАТ В БЬЛГАРСКА ЗЕМЯ И ТИ СЛЕД КАТО СЕ ОПРЕДЕЛЯШ КАТО ДРУГ ЗНАЧИ СИ ЕМИГРАНТ.А ЕМИГРАНТИТЕ НЯМАТ ПРАВО ДА ГОВОРЯТ КОЙ Е БЬЛГАРИН И КОЙ НЕ.САМО ЕДНО МОГА ДА МУ КАЖА ЧЕ С ТИЯ ОТ С.МАКЕДОНИЯ ГОВОРЯ С ТЯХ НА ЧИСТ БЬЛГАРСКИ ЕЗИК А ТЕ МИ ГОВОРЯТ НА СЬЩИЯТ НАШ ЕЗИК И МИ КАЗВАТ ЧЕ ТОВА Е МАКЕДОНСКИ ЕЗИК.С ЕДНА ДУМА СА СИ БЬЛГАРИ С НАВАРТЯНИ ГЛАВИ ОТ СЬРБИТЕ С ВФЪЛШИВА ИСТОРИЯ.НЕЩО СА КАТО УКРАИНЦИТЕ И ТЕ РЕ ПАДАТ ПО ДАЛЕЧ ОТ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ МАКЕДОНЦИ.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гост

    15 0 Отговор
    А ти не разбра ли,че в СРМ няма македонци?!
  • 32 Гориил

    8 2 Отговор
    Маедонският проблем ще бъде решен в бъдеще от руската армия. Историята се движи по спирала, количеството винаги се превръща в качество, а единството винаги се превръща в своята противоположност.
  • 33 ТаУмВзе

    2 8 Отговор

    До коментар #24 от "Гориил":

    Усети ли се какво си написал или да ти го Разясна простичко - Сърбия си гледа Интересите и тва е! Ние тука след 700 годинки Робия на чисто Геномно ниво сме си Роби и нищо повече! До макс средата на века ще Изчезнем Официално като народ! Даже са ни много тия годинки според мен.

    Коментиран от #39, #61, #62

  • 34 Карлсон от покрива

    8 2 Отговор

    До коментар #16 от "ТаУмВзе":

    Връща ни южна Добруджа и взема Молдова в СССР
  • 35 777

    9 0 Отговор
    Плачат за специална военна операция и да бъдат понабити
  • 36 Ти ги впиши

    10 0 Отговор
    в конституцията, пък тогава ги брой.
  • 37 Връщайте пашапортите

    10 0 Отговор
    То и тук в България цари омраза, неразбирателство и завист.Българите са с такъв ген за съжаление, не си помагат, а си пречат, не се обединяват за някаква градивна кауза, а се плюят и си правят мизерии.Е, по тези признаци драги ми Мицко, може да си сигурен , че макета са си сто процента българи! С пък щом искаш сърбите да ви претопят-прав ти път, не ни трябва на нас таралеж в гащи!😂

    Коментиран от #38

  • 38 няма нужда

    6 1 Отговор

    До коментар #37 от "Връщайте пашапортите":

    Бугарските задгранични пасоши са валидни 5 години. Просто България няма да ги подновява.

    Коментиран от #45

  • 39 Гориил

    11 2 Отговор

    До коментар #33 от "ТаУмВзе":

    Категорично не съм съгласен с теб. България има силни и влиятелни приятели. Бъдете търпеливи и не правете трагични грешки.Не осквернявайте паметника на руския цар.

    Коментиран от #41

  • 40 Нещастници

    6 0 Отговор
    На тия отрепки им трябва СВО.
  • 41 ТаУмВзе

    1 8 Отговор

    До коментар #39 от "Гориил":

    България вече не съществува отдавна! Тва е територия със затихващи фукнции, крепена от евро заеми, които се Крадът и няма да има Живи да ги изплатят, то и сега няма де. ХАХАХХА
  • 42 Само питам

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Дедо Джо":

    Че Каракачанката как влизаше в Парламента? 200 "българи" регистрирани в порутена барака в Кюстендилско гласуват за ВМРО и така и в Петрич,Сандански и т.н.
  • 43 Истинския град Козлодуй

    8 0 Отговор
    Македонец и украинец не ми ги хвали
  • 44 Карлсон от покрива

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Дедо Джо":

    Христо Иванов-Бойкикиев отдавна направи партия. Мармота е с Македонска жилка
  • 45 Ха ха

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "няма нужда":

    А знаеш ли колко северномарсианци са и с български лични карти?

    Коментиран от #49

  • 46 име

    9 0 Отговор
    Кво е това българско име Християн? Да го сменя веднага с някое древно македонско име, от преди 40те години на миналия век.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Историк

    4 0 Отговор
    Шо е маке се е л@йно!
  • 49 няма значение

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Ха ха":

    и личните карти изтичат
  • 50 Диктатът е при вас

    8 0 Отговор
    Външно да извади информация за всички декларации за български произход на гражданите на С. Македония, които са получили български паспорт, а Мицкоски да обясни разликата в числата!
  • 51 Мицко

    10 0 Отговор
    В сев Македония всички са българи Па ти си управлявай държавицата дето московците ти подариха а българите първи признаха То само тези сбгпаспорти са 300 000 Свое ще влезете в Европа след албанците
  • 52 САЩ..САЩ..

    1 0 Отговор
    Па тия се не траяя..
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 българка

    5 0 Отговор
    Този или е идиот, или просто му изнася да изглежда такъв. Не може да тероризираш част от народа си, защото е от български етнос, както са били прадедите му и да се биеш в гърдите, че спазваш демократичните принципи! Толкова добре познато поведение и за някои от нашите политици, нали сме братовчеди!
  • 55 ссср

    0 6 Отговор
    А в България има 220 000 етнически македонци! По заповед на Москва и под мъдрото ръководство на др. Димитров са проведени две преброявания в пиринско и хората са принудени да се изеснят като македонци. Така пише тогава и в личните им карти.Много здраве на паърЕотите.

    Коментиран от #59

  • 56 Никакво пътуване в ес с български паспор

    5 0 Отговор
    Колко паспорта са раздадени на македонци? Българската държава трябва да ги редуцира до 900.
  • 57 Я се изкъпи

    3 0 Отговор
    и ще видиш, че си чист българин
  • 58 Тхор

    4 0 Отговор
    На Тито хората запалиха българското знаме навремето, не заслужават и една троха хляб, да ходят в Албания да работят
  • 59 Тракиец

    7 0 Отговор

    До коментар #55 от "ссср":

    Няма националност македонци. Македония е географско понятие.
  • 60 Първо да признаят

    5 0 Отговор
    комунистическия режим на Титова Югославия за престъпен!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 хОΔи се пЕρи

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "ТаУмВзе":

    Никой не се интересува от мнението на един помакокомунист като теб!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Гоце

    1 0 Отговор
    Тия ще видят ЕС скоро ама през крив макарон. Освен заради всичко друго и заради природната си тъпота. Толкова се постараха да ни клепят по целия свят, че на фона на нашичките които са толкова анемични това направи меко казано лошо впечатление и накара мнозина европейци да се вгледат по внимателно в проблема. Накратко тъпчовците от престараване сами се простреляха в крака.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Абе глупаво маке

    1 0 Отговор
    До 2020 г са издадени 140 000 паспорта на сев.маакедонци. Йотова що не се намеси а само дреме?
Новини по държави: