Отидете към основна версия

2 978 139

Москва ратифицира пакта със Северна Корея! САЩ потвърдиха: Ким изпраща войници в Русия

  • русия-
  • украйна-
  • северна корея-
  • война-
  • ким чен-ун-
  • владимир путин-
  • брикс

Според наблюдатели в замяна на военната подкрепа Москва може да предостави усъвършенствани оръжейни технологии на Пхенян, за да помогне в развитието на капацитета за балистични ракети и сателити

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските депутати ратифицираха днес пакта за военно сътрудничество със Северна Корея в момент, когато САЩ потвърдиха разполагането на 3000 севернокорейски войници в Русия, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Общо 397 депутати от Държавната дума (долната камара на руския парламент) гласуваха за договора за "всеобхватно стратегическо партньорство", който руският президент Владимир Путин подписа при посещението си в Пхенян през юни. Очаква се скоро горната камара на парламента също да ратифицира документа, гласуването е насрочено за 6 ноември.

Пактът задължава Русия и Северна Корея незабавно да си окажат военна помощ, използвайки "всички средства", в случай че някоя от двете страни е атакувана. Това е най-силното обвързване между Москва и Пхенян от края на Студената война, отбелязва АП.

Западът смята, че това създава опасност от голяма ескалация в конфликта между Русия и Украйна, който продължава вече 32 месеца, отбелязва АФП. Силите на Киев контролират територия от няколкостотин квадратни километра от руската Курска област.

Договорът, ратифициран днес от долната камара на руския парламент, беше подписан на 19 юни по време на визита на руския президент Владимир Путин в Пхенян, като показва степента на сближаване между двете страни.

САЩ заявиха вчера, че 3000 севернокорейски войници се намират в Русия и се обучават на няколко места в страната. Те казаха, че това е много сериозен ход и предупредиха, че ако тези сили участват в сражения в Украйна, те ще бъдат легитимна мишена.

Русия и Северна Корея по-рано отхвърлиха твърденията на САЩ и техните съюзници, че Пхенян изпраща балистични ракети на Москва, както и милиони артилерийски снаряди, които да се използват в Украйна.

През юни Путин бе запитан дали севернокорейски войници ще се бият на страната на руските сили в Украйна според споразумението. Той отговори, че няма нужда от това, но съобщи също, че за първи път Русия ще има възможност да изпраща оръжия на Пхенян.

Според наблюдатели в замяна на военната подкрепа Москва може да предостави усъвършенствани оръжейни технологии на Пхенян, за да помогне в развитието на капацитета за балистични ракети и сателити.

Южнокорейският президент Юн Сук-йол предупреди днес, че неговата страна няма да "стои със скръстени ръце" в случай на изпращане на севернокорейски войници в Русия. Той добави, че Сеул ще подходи "с повече гъвкавост" към възможността за изпращане на оръжия на Украйна, "в зависимост от действията на севернокорейските сили".

В договора се призовава също за създаването на "многополюсна международна система" - формула, използвана от Москва, за да се противопостави на това, което тя нарича "хегемония" на САЩ - и се предвиждат "усилия за увеличаване на търговията" и "свеждане до минимум на въздействието" на икономическите санкции, които могат да бъдат въведени от трети страни, отбелязва АФП.

Гласуването в Думата се проведе в деня на закриването в Казан, Русия, на срещата на върха на БРИКС - група от девет държави, наричани понякога „Глобалния юг“, в които живее близо половината от населението на света и които произвеждат почти една трета от световния БВП.

Руският президент Владимир Путин се опита, чрез поредица от двустранни срещи, да демонстрира неуспеха на политиката на дипломатическа изолация и икономически санкции срещу неговата страна.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 47 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания