Отидете към основна версия

1 312 45

Чужди граждани вече могат да служат като офицери във Въоръжените сили на Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • володимир зеленски

Войната на дронове между Москва и Киев продължава, Зеленски отправи нов призив към съюзниците

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски утвърди закон, позволяващ чужди граждани да служат като офицери във Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), съобщи Укринформ, цитирана от БТА.

Документът е върнат на Върховната рада с подпис от държавния глава на 25 октомври.

Така хора, които са чужди граждани или са без гражданство на нито една страна, ще могат да заемат офицерски длъжности на договорна основа във ВСУ, в Държавната специална транспортна служба (транспортни войски - бел. ред.) и Националната гвардия.

Както по-рано беше съобщено, на 10 октомври Върховната рада прие закон, определящ процедурите за кадрова служба на хора от тази категория в споменатите структури, включително с възможност да служат като офицери.

Украинската противовъздушна отбрана се задейства в ранните часове на днешния ден за отблъскване на вълна от руски дронове, насочила се към Киев, съобщи кметът на украинската столица Виталий Кличко, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Скрийте се в бомбоубежищата", обърна се той към гражданите чрез приложението "Телеграм".

Руската ПВО, от своя страна, за период от два часа прехвана 13 украински дрона над южните и централните части на Русия, съобщи Министерството на отбраната в Москва.

Ведомството посочи в Телеграм, че подразделенията за противовъздушна отбрана са свалили по четири дрона над Белгородска, Липецка и Орелска област и един над Брянска между 20 и 22 ч. снощи московско време (17 и 19 ч. по Гринуич).

Поредица руски нападения, отнели живота в това число и на мирни граждани в силно отдалечени една от друга части на Украйна, накараха президента Володимир Зеленски да отправи нов призив към основните съюзници на Киев да засилят натиска върху Москва, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Във вечерното си видеообръщение държавният глава каза, че атаките са показали, че Русия е "решена да продължи агресията си".

"Това са условия, при които липсата на по-категорични решения от страна на партньорите в подкрепа на Украйна само подбужда (руския президент Владимир) Путин да инвестира още в терор", каза украинският президент. "Светът може да спре ескалацията на войната. Но за това са нужни дела, а не само думи."

Спасителни екипи в град Днипро в Средна Украйна завършиха вчера спасително-издирвателните си операции, след като при руски ракетни нападения бяха убити пет души, включително дете, а над 20 бяха ранени.

Вчера руска управляема бомба отне живота на човек и рани трима в Константиновка, близо до фронтовата линия в Донецка област, съобщи областният управител.

Двама души загинаха при руски обстрел в малко населено място западно от намиращия се в украински ръце южен град Херсон.

Същевременно в петък в Киев дрон удари многоетажна жилищна сграда в западната част на града, при което беше убито момиче в юношеска възраст.

Зеленски нееднократно призоваваше западните съюзници на Украйна през последните седмици да засилят доставките на оръжия с голям обсег и системи за противовъздушна отбрана, за да може да защити градовете си.

Киев поиска разрешение от съюзниците и да използва оръжията с голям обсег срещу цели дълбоко на руска територия.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: