Отидете към основна версия

673 11

Израел изгуби петима войници в Ливан, 45 палестинци загинаха в Ивицата Газа

  • израел-
  • жертви-
  • ивицата газа-
  • палестина

Антониу Гутериш е шокиран от "ужасяващия брой на жертвите и разрушенията" в северната част на анклава

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелската армия обяви, че е загубила петима войници в Ливан, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Най-малко осем души са били убити при израелски въздушен удар по южния ливански град Сайда, съобщи от своя страна министерството на здравеопазването, цитирано от Националната новинарска агенция (ННА) на Ливан.

Израелската армия каза първоначално, цитирана от ДПА, че четирима резервисти на възраст между 29 и 43 години са загинали в боеве срещу "Хизбула" в Южен Ливан. Петима израелски войници са били ранени.

Впоследствие тя потвърди гибелта на още един войник. Той е служил в един и същ батальон с четиримата убити резервисти, уточни израелската армия, цитирана от АФП.

Тя не даде повече подробности.

По данни на израелската армия тя е загубила общо 770 военни от началото на войните в ивицата Газа и Ливан съответно срещу подкрепяните от Иран движения "Хамас" и "Хизбула", посочва ДПА.

АФП отбелязва, че 37 израелски войници са били убити само от началото на сухопътната операция в Ливан на 30 септември.

Двама души са били леко ранени в Северен Израел при атака с дрон срещу завод за самолетни части, предаде ДПА.

Безпилотният летатетелен апарат, пуснат според израелската армия от "Хизбула", е бил засечен още при навлизането си във въздушното пространство на страната, но въпреки това се е разбил в сградата на фабриката в град Бар Лев.

Снощи ливанското движение призова жителите на повече от 20 израелски селища да се евакуират незабавно, с аргумента, че тези населени места вече са "легитимни цели", тъй като израелската армия има там бази.

"Хизбула" отправи подобно предупреждение за първи път от началото на конфликта преди повече от една година, отбелязва ДПА.

Днес ливанското движение обяви, цитирано от АФП, че е атакувало с ракети и дронове няколко обекта в Северен Израел.

Най-малко осем души са били убити, а 25 - ранени, при израелски въздушен удар по град Сайда, съобщи междувременно ливанското министерство на здравеопазването, цитирано от ННА.

Изявлението не съдържа подробности.

Най-малко 1620 човека са били убити в Ливан за над един месец военни действия, сочи преброяване на Франс прес, основаващо се на официални данни.

Само вчера по данни на ливанското здравно министерство са загинали 19 и са били ранени 108 души.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е "шокиран от ужасяващия брой жертви, ранени и разрушения в северната част“ на ивицата Газа, където израелската армия продължава своите операции, заяви днес неговият говорител, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Тежкото положение на палестинските цивилни, попаднали в капана на северната част на ивицата Газа, е непоносимо", каза той в изявление, описвайки "цивилни, затрупани под развалини, болни и ранени, лишени от жизненоважни здравни грижи, и семейства, лишени от храна и подслон".

Израелски военни удари днес са убили най-малко 45 палестинци в ивицата Газа, повечето от тях в северната част на анклава, съобщиха палестински здравни служители, предаде Ройтерс.

Това се случва на фона на подновените усилия за постигане прекратяване на огъня. Директорите на ЦРУ и на израелското разузнаване Мосад ще се срещнат днес с министър-председателя на Катар в Доха, заяви пред Ройтерс официално лице, информирано за разговорите. На тях ще се търси краткосрочно прекратяване на огъня и освобождаването на някои заложници, държани от "Хамас", в замяна на което Израел ще освободи палестински затворници, каза служителят. Не е ясно дали на преговорите ще присъства представител на Египет.

Целта на преговорите е Израел и "Хамас" да се споразумеят за спиране на боевете за по-малко от месец с надеждата, че това ще доведе до по-трайно прекратяване на огъня.

От "Хамас" нямаше незабавен коментар, но официален палестински представител, близък до посредническите усилия, заяви пред Ройтерс: "Очаквам "Хамас" ще се вслуша в новите предложения, но движението продължава да държи, че всяко споразумение трябва да сложи край на войната и извеждане на израелските сили от Газа.

Днес израелските военни заявиха, че са убили над 40 бойци в района на Джабалия през последните 24 часа, както и че са унищожили инфраструктура и са открили големи количества военно оборудване, предаде Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.

Свързани новини