Отидете към основна версия

963 24

Говорителят на Кремъл обвини Запада в опити за дестабилизация на Грузия

  • грузия-
  • русия-
  • кремъл-
  • дестабилизация-
  • запада

Дмитрий Песков категорично отрече руска намеса в изборите и отговори на обвиненията на президента Зурабишвили

Снимка: БГНЕС

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди за опити от страна на външни сили да дестабилизират Грузия. Изявлението му дойде след призивите на САЩ и Европейския съюз за разследване на предполагаеми нарушения на последните парламентарни избори в кавказката страна, съобщи "Ройтерс", цитирано от News.bg.

Според официалните резултати, управляващата партия "Грузинска мечта" е спечелила изборите с почти 54% от гласовете – резултат, който опозицията оспорва. Песков отрече всякаква намеса от страна на Русия в изборния процес и подчерта, че обвиненията за руска намеса са "абсолютно неоснователни."

Западни правителства изразиха загриженост относно нарастващото сближаване на Грузия с Москва и отдалечаването ѝ от Европа, след три десетилетия на независимост от бившия Съветски съюз.

Грузинският президент Саломе Зурабишвили, която е противник на "Грузинска мечта", нарече изборния резултат "руска специална операция," без да дава допълнителни обяснения. В отговор Песков заяви, че Русия твърдо отхвърля подобни обвинения и добави, че европейски страни, а не Москва, са се опитвали да влияят върху резултатите от вота.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 23 гласа.

Свързани новини