Отидете към основна версия

4 525 20

Обама към Путин: Кажи на войските да се отдръпнат

  • обама-
  • путин-
  • украйна-
  • войски

Путин призова Обама да не допуска кръвопролитие в Украйна

Снимки АП/БТА

Във втория телефонен разговор между президентът на САЩ Барак Обама и президентът на Русия Владимир Путин, който се проведе през последните седмици, двамата лидери изразиха своите крайно различни мнения относно все по-напрегнатата ситуация в Украйна. Отговорите и гледните им точки бяха толерантни и много премерени, в зависимост от това кого питате, пише списание „Тайм“.

В разговорът, състоял се по инициатива на Кремъл, Обама изрази сериозно безпокойство за ситуацията в Югоизточна Украйна и обвини Русия, че оказва подкрепа на силите, стремящи се да дестабилзиират правителството в Украйна. От Белия дом заявиха още, че Обама ясно е заявил вярата си, че може да бъде постигнато дипломатическо решение.

Президентът на САЩ предупреди още, че икономическите "разходите" на Русия ще се увеличат, ако тези агресивни действия продължават.

Според Ройтерс, Европейският съюз също разширява санкциите си срещу Русия.

„Всички нередовни сили в страната трябва да предадат оръжието си", заяви Обама, призовавайки президента Путин да убеди про-руските групи,  да освободят сградите, които са окупирали.

От своя страна Кремъл в разпространено по-рано комюнике отрече Русия да се е намесвала в Източна Украйна, върху която сепаратистите затягат своята хватка.

Путин заяви на Обама, че докладите за руска намеса са "въз основа на невярна информация" и твърди, че продължаващите протести са в резултат на "нежеланието на властите в Киев", да обърнат внимание на интересите на руското население на страната. Путин каза, че не спонсорира въоръжените с „Калашници”сепаратисти, които завзеха ключови сгради в Източна Украйна.

Кандидатът за президент на Украйна Олег Царев, депутат от Партията на регионите на Янукович, и охраната му, били нападнати от активисти пред сградата на телевизия, в чието предаване Царев участвал. Това е станало по време на предизборната обиколка на Царев и екипа му в Югоизточна Украйна. Видеозапис, качен на сайта на Царев, обвинява в заглавие украински  националисти: "Зверовете от "Десния сектор" убиват Олег Царьов". Според Нюзру обаче, точно хора от тази формация го спасили.

Царев заяви, че инцидентът няма да го откаже от участието му в изборите.

Противниците му пък съобщават, че в автомобила му, понесъл щети от нападението, са открити патрони и автомат Калашников.

„В отговор на изразеното от президента на САЩ безпокойство за предполагаема руска намеса Югоизточна Украйна президентът на Русия отбеляза, че подобни спекулации са основани на недостоверна информация”, се казва в съобщението.

Путин също призова своя американски колега максимално да използва възможностите, с които разполага американската страна, за да не се допусне използване на сила или кръвопролитие в Украйна, се казва в съобщението на пресслужбата на Кремъл, цитирана от ИТАР-ТАСС.

По-рано в понеделник, лидерите в Киев призоваха ООН да разположи мироопазващи сили, след като про-руските протестиращи поеха контрола на повечето сгради. Обама похвали  украинското правителството за мерките, които са предприели за справяне със ситуацията.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: