Отидете към основна версия

2 061 14

Убити и ранени при престрелка в Славянск (обновена)

  • русия-
  • украйна-
  • убити-
  • ранени-
  • славянск

Част от разстреляните са били невъоръжени мирни жители

Снимки: АП/БТА

Петима души са били убити и един ранен в украинския град Славянск в резултат на нощна атака на една от барикадите, съобщи телевизионният канал "Россия 24" на своя сайт.

Според агенция РИА "Новости" в градската болница след престрелката са били докарани четирима души с огнестрелни рани, единият от които потвърдил факта на престрелката, но обяснил, че е станала в центъра на града. „Ройтерс“ твърди, че засега не може да потвърди съобщението от други източници.

„Трима жители на Славянск тази нощ са били убити от неизвестни лица, нападнали блокпост в северната част на града. Още един е бил транспортиран в тежко състояние в болница“, казва се в съобщението на "Россия 24", в което се уточнява още, че на поста са разстреляни невъоръжени мирни жители, а двама от нападателите са били убити при ответния огън от силите за самоотбрана, дошли малко по-късно.

Пострадал 18-годишен младеж разказал пред РИА „Новости“, че около 1 часа през нощта се прибирал с приятели, когато група въоръжени им извикали да спрат. Тъй като те не се подчинили, непознатите открили огън по тях, при което двама от младежите били ранени в краката.

Лидерът на сепаратистите в Славянск – самопровъзгласилият се за „народен кмет“ Вячеслав Панамарьов, е заявил допълнително пред „РИА „Новости“, че в хода на нападението са убити и ранени около 7 нападатели. Сред „опълченците“ пък според него имало една жертва и двама ранени.

Министерството на Вътрешните работи на Украйна потвърди факта на престрелката на барикадата „между две групи граждани“, при което „един е загинал и трима са получили огнестрелни рани“.

Според "Россия 24" към поста са се приближили няколко автомобила, от които започнала стрелба. Два от тях били пленени и вътре била открита символика на националистическия украински Десен сектор, както и „голямо количество оръжие, каквото не е на въоръжение в украинската армия – пластични експлозиви, димки, уреди за нощно виждане американско производство“. Не се съобщава дали някой от нападателите е заловен.

В последната седмица сепаратисти в Донецка област завзеха административни сгради и седалища на силови структури в Донецк, Славянск, Мариупол, Енакиево и др. Те настояват за федерализация на Украйна и провеждане на референдум за отделяне на този източен регион и последващо влизане в състава на Руската федерация. Властта в Киев ги смята за терористи, във връзка с което там бе въведен режим на антитерористична операция. Специално за случая обаче управляващите в Киев твърдят, че в този момент в Славянск не се е провеждала антитерористична операция и инцидентът е режисиран от проруски саботьори.

Конфликтът между Русия и Украйна намери място и във великденските послания на патриарсите на двете православни страни.

Руският патриарх Кирил призова православните християни да се молят за Украйна, предаде РИА „Новости“. По време на великденската литургия в московския катедрален храм "Христос Спасител" главата на Руската православна църква подчерта, че всички опити да бъде отнета Украйна от Русия в миналото са се проваляли.

Обръщайки се към богомолците патриархът призова към молитви за омиротворяването на украинската земя и преодоляване на политическата и социалната криза в Украйна. „Украйна политически е чужда страна, а духовно и исторически никога не е била такава. Ние пред Бога сме един народ. Ние заедно изповядваме православната вяра. С уважение към суверенитета на съвременна Украйна, нека се помолим Господ да помогне да бъде преодоляна политическата и социалната криза в тази страна", каза патриарх Кирил.

Във великденското си послание православният патриарх на Киев Филарет пък обяви: "Страната, която ни гарантираше териториална цялост, извърши агресия. Бог не може да бъде на страната на злото, ето защо врагът на украинския народ е обречен на провал. Бог ще ни помогне да възкръсне Украйна", подчерта патриарх Филарет.

Православните в Украйна, които са близо 84 процента от населението, са поделени между Московската и Киевската патриаршия, към която се числят няколко милиона вярващи.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: