Last news in Fakti

22 Април, 2014 13:10 1 666 0

Джо Байдън подкрепи Украйна срещу заплахата от Русия

  • джо байдън-
  • украйна-
  • киев
Джо Байдън подкрепи Украйна срещу заплахата от Русия - 1
Снимка: АП/БТА

САЩ застават до Украйна срещу "унизителните заплахи" от Русия. Това заяви в Киев американският вицепрезидент Джо Байдън. Той е на двудневно посещение в Украйна. При срещата си в парламента с представителите на политическите парти Джо Байдън посочи, че те имат шанс да изградят една нова и неделима Украйна.

Американският вицепрезидент посочи, че Белият дом е готов да помогне на Киев, за да се откъсне от енергийната примка на Русия. Пред Си Ен ен помощник-държавният секретар за Европа и Евразия Виктория Нюланд уточни, че САЩ са заделили $5 млрд. в подкрепа на демокрацията в Украйна.

Става дума за предоставяне на Киев на ноу-хау за подобряване на енергийната ефективност, експлоатацията на украински залежи от природен газ и добив на шистов газ.

Междувременно стана известно, че лидерът на кримските татари Мустафа Джемилев получил от Кремъл петгодишна забрана за влизане на територията на Крим.

При отпътуването му от Крим за Киев тази сутрин, граничните служби са дали на Джемилев заповед, която му забранява да влиза на територията на Руската федерация до 19 април 2019 г.

Заместник-председателят на Меджлиса на кримските татари Аслан Омер Киримли е получил същата забрана, съобщи Ройтерс.

САЩ обмислят допълнителни санкции срещу Русия, ако не започне изпълнението на женевското споразумение. Според договорката Москва трябва публично да призове за освобождаване на окупираните сгради в Източна Украйна.

Въпреки постигнатите в Женева споразумения, и тази нощ в навечерието на първия работен ден след Велкикднеските празници сградата на градската администрация в Донецк остана барикадирана.

Руският външен министър Сергей Лавров обвини Киев, че нарушава споразуменията от Женева за регулиране на напрежението.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА