Отидете към основна версия

1 037 1

Едва 51% искат Франция в ЕС

  • париж-
  • триумфална арка-
  • ес

Други 78% смятат, че бюрократите в Брюксел са твърде отдалечени от ежедневните страхове на хората

Снимка: АП/БТА

Едва 51% от французите подкрепят членството на родината им в ЕС. Само преди десет години 67% са подкрепяли европейската перспектива, обобщава данните от социологическо проучване в. „Фигаро“.

Две седмици преди ключовите избори за европейски парламент се отчита тревожната тенденция за увеличаване на евроскептицизма във Франция.

Забелязва се, че по-малко образованите подкрепят проекта на ЕС. 30% от работниците са проевропейско ориентирани срещу 78% за мениджърите.

На какво се дължи тази тревожна тенденция? Основно това са икономическите и социални последици, които кризата има върху икономиката на ЕС. 70% от французите се страхуват, че може да има увеличаване на безработицата, а 63% са обезпокоени от намаляване на социалната защита. Близо 60% от анкетираните се боят от увеличаване на броя на имигрантите, а други 52 % са разтревожени от загубата на националната идентичност и култура ( 52% ). Преди всичко около 41% смятат, че членството в ЕС е по-скоро недостатък в решаването на кризата, срещу 25%, които го виждат като актив.

През последните двадесет години се е засилило недоверието на общественото мнение към европейските институции. 52% от анкетираните посочват, че те не са достатъчно демократични срещу едва 40 % през 1994 г. Други 78% смятат, че бюрократите в Брюксел са твърде отдалечени от ежедневните страхове на хората. По тази причина почти половината от французите или 47% биха искали да видят засилени правомощията на държавите-членки при вземането на решения.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: