Отидете към основна версия

2 090 0

Украинската гвардия се изтегля от Мариупол

  • украйна-
  • мариупол-
  • националната гвардия-
  • изтегля

Целта е да се избегнат провокациите и рисковете за мирното население

Командването на украинската Национална гвардия е изтеглило силите си от центъра на Мариупол тази сутрин, съобщи УНИАН.

Според командването на гвардията един военен е загинал, а четирима са получили огнестрелни рани.

Както съобщихме вчера, по данни на вътрешното министерство при боеве с проруските сили в града вчера са били убити поне двадесет души.

Днешното отстъпление от "епицентъра на събитията" бе обяснено с желанието да се избегнат провокации и рискове за мирното население.

Проруски бойци са атакували снощи телевизионната кула край източния украински град Славянск, но са били отблъснати от украинските военни, съобщават местни медии.

Тази нощ горя сградата на градския съвет в Мариупол.

По неофициална информация броят на загиналите при вчерашните боеве в този град надвишава 50. Сред тях е и началникът на пътната полиция.

Сепаратистите запазват контрола върху обществени сгради в редица градове в Югоизточна Украйна въпреки усилията на украинските военни да ги изтласкат.

Противоречива информация за задържани сътрудници на Червения кръст от проруските сили се появи в руските и украинските медии. Първоначално беше съобщено за седем похитени, сред които един французин, предаде „Взгяд”. По-късно информацията беше опровергана. Според източник на РИА Новости задържаните са били освободени и са „живи и здрави”.

Изобщо не става въпрос за заложници, категорично заяви представителят на Международния Червен кръст за Европа и Централна Азия Давид-Пиер Марке, цитиран от ИТАР-ТАСС. По думите му става въпрос за девет души – един швейцарец и осем украинци от отделенията на Червения кръст в Донецк и Киев, които са били спрени за проверка на документите и „доста бързо" са били пуснати.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: