9 Май, 2014 17:52 2 407 0

Въоръжени сблъсъци и жертви в украинския град Мариупол

  • мариупол-
  • украйна-
  • сблъсъци-
  • убити-
  • донецка област-
  • арсен аваков

Информацията за случващото се и за броя на убитите и ранените е крайно противоречива

Въоръжени сблъсъци и жертви в украинския град Мариупол - 1
Снимки: АП/БТА

При въоръжени сблъсъци в град Мариупол в Донецка област на Украйна днес са били убити близо 20 души, съобщи „Интерфакс“, позовавайки се на написаното във Фейсбук страницата на вътрешния министър на страната Арсен Аваков.

Атаката над градската милиция, организирана от група въоръжени хора, била отбита от бойци от специалните подразделения на Министерството на вътрешните работи, Националната гвардия и военнослужещи. Жертвите са от нападателите, като още четирима от тях са били взети в плен, а останалите се разпръснали и се укрили в близките жилищни квартали, твърди Аваков. От страна на силовите структури по предварителни данни имало един загинал и петима ранени.

Областната администрация обаче съобщава други данни, предава РБК-Украйна. Според тях, в хода на антитерористична операция са загинали трима души, а 25 са пострадали. Под огъня попаднали и мирни жители – в центъра на града мъж бил окосен с изстрел в главата. Dialog.ua твърди, че военни стреляли по граждани, които се опитали да блокират колоната украинска бронирана техника.

Депутатът и кандидат за президент на Украйна Олег Ляшко пък пише в социалната мрежа, че има 8 убити сепаратисти и множество ранени от страна на силовите структури. Той отбелязва, че нападението било добре планирано. 

По информация на МВР на Украйна сутринта на 9 май около 60 въоръжени мъже завзели част от сградата на градската милиция. Donbass.ua смята, че това са били представители на самопровъзгласилата се Донецка народна република. Според очевидец на събитията пък в началото сградата окупирали представители на националистическия украински Десен сектор, които били отблъснати от проруски опълченци, а те на свой ред били атакувани от военните.

Намиращите се вътре пазители на реда били евакуирани, като на много от тях се наложило да скачат през прозорците, а „Мариуполски новости” по-късно съобщи, че сградата е изгоряла напълно.
Изобщо сведенията за случващото се в града и за броя на жертвите са изключително противоречиви.

Позовавайки се на източник от „щаба на отбраната в града“, агенция „Интерфакс“ обяснява, че „милиционерите от градското управление отказали да се подчинят на заповед от Киев да охраняват завзетата от украински сили сграда на Градския съвет. В резултат на това киевските власти решили да превземат с щурм седалището на градското управление на МВР.

Извънщатен сътрудник на телевизия Russia Today е бил ранен в корема по време на снимки в Мариупол и сега се намира в болница.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: