Яденето на богати на каротеноиди храни значително намалява риска от рак на гърдата. Каротеноидите се намират главно в продукти с червен, оранжев и жълт цвят, пише порталът MedikForum.ru.
Каротеноидите са растително-мастноразтворими пигментирани съединения, които осигуряват редица ползи за здравето, включително антиоксидантна активност, поддръжка на имунната система и други. Има над 600 различни каротеноиди, но бета-каротин, ликопен, лутеин и зеаксантин най-често се обсъждат от лекарите.
Има много доказателства за способността на каротеноидите да се борят с рака. Така че, според препоръките на Института по медицина (САЩ), ежедневната консумация на 3-6 милиграма бета-каротин води до значително намаляване на риска от рак. Според учените жените, които редовно консумират високи дози каротеноиди, могат да намалят риска от развитие на рак на гърдата с до 33 процента.
В допълнение към понижаването на риска от развитие на рак на гърдата, експертите смятат, че каротеноидите също могат да засилят защитата на организма срещу рак на кожата и белите дробове.
Видове каротиноиди и техните източници
Каротеноидите се намират главно в даровете на природата в червено, оранжево и жълто, но и някои зеленолистни зеленчуци също са добър източник. Въпреки разнообразието си, всички каротеноиди могат да бъдат разделени на два вида: ксантофили и каротини. В тези 2 групи има 12 храни, които виреят у нас и са широко разпространени.
Богат източник на каротини, като бета-каротин или ликопен, са морковите, сладките картофи, тиквата, доматите, грейпфрута, прасковите, сливите, сушените кайсии, цариградското грозде и боровинките.
Ксантофилните каротеноиди (например лутеин) от своя страна са наситени в храни като сладка царевица, черно грозде, райска ябълка, броколи, спанак и авокадо.
За здравословно хранене и защита срещу рак, включвайте храни от двете групи в диетата си.