Отидете към основна версия

10 009 23

Ето как да удължим живота си с 10 години

  • здравословни навици-
  • живот-
  • удължаване на живота-
  • 10 години-
  • здраве-
  • проучване-
  • дълголетие

Ново проучване разкрива кои са здравословните навици, към които трябва да се придържаме, за да живеем по-дълго

Снимки: shutterstock

Учени от университета за приложни науки на Амстердам и Харвардския университет са открили как може да се удължи човешкият живот с десет години.

В свое проучване, публикувано наскоро в списание British Medical Journal, те описват какви са стъпките, които всеки трябва да следва, за живее по-дълго.

Добрите навици, включително редовните физически упражнения и здравословната диета, са само част от нещата, които могат да удължат живота на човек с около десет години.

Проучването се базира на статистически данни, събрани от над 100 000 души на възраст около 50 години, които в началото на изследването са били физически здрави. Състоянието на всеки един от тях е било следено в продължение на 20 години.

В края на първия етап, изследователите разгледали събраната информация, за да открият кои от участниците са развили сърдечно-съдови заболявания, рак или диабет тип 2. Екипът обърнал внимание на това, на каква възраст се е появило заболяването и колко дълго е живял участникът в изследването.

Обобщавайки получените резултати, експертите определили пет основни рискови фактора, свързани с дълголетието. Това били тютюнопушене, редовно пиене на "умерени" дози алкохол*, нездравословно хранене с храни с високо съдържание на мазнини или захар, ниска физическа активност и наднормено тегло, изчислени според индекса на телесната маса.

Жените, които следвали поне четири или пет здравословни навика - здравословно хранене, физическа активност, спиране на тютюнопушенето и редовното пиене на алкохол и поддържане на нормално тегло - живели средно по 84,4 години в сравнение с жените без нито един от тези навици - чиято средна продължителност на живот била изчислена на 73,7 години. При мъжете резултатите били подобни. Онези, които се придържали към здравословен начин на живот, достигали възраст от 81,1 години, а онези със нездравословен начин на живот - до 73,5 години.

*За умерена доза алкохол в изследването се приема употребата на 175 грама вино или 375 грама бира за жените и 350 грама вино или 750 грама бира за мъжете.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.

Свързани новини