Отидете към основна версия

3 719 16

Храните, които ни правят по-жизнени през зимата

  • храна-
  • зима-
  • жизненост-
  • енергия-
  • здравословно хранене-
  • здраве

Кои са суперхраните, които ни дават повече енергия през зимния сезон

Снимки: Shutterstock

През последните години се шуми много около лечебната сила на суперхраните. След все по-нарастващата популярност на авокадото, много хора като че ли все още се съмняват в неговата полезност, но през този сезон то трябва задължително да присъства в менюто ни. То е пълно с витамини, минерали и антиоксиданти, които пречистват организма от токсини и се грижат за тонуса ни.

Има редица други суперхрани, които са пълни с вещества, които поддържат тялото пълно с енергия през зимата. По-честата им консумация действа положително и върху настроението, което често е минорно заради липсата на достатъчно слънчеви лъчи навън.

Ето кои са тези храни:

Мака на прах

Наричат корена перуански женшен. Той расте във планинските райони на Перу и прилича на ряпа, но има много повече полезни качества. Среща се в три разновидности – жълта, червена и черна мака.

Суперхраната е богата на протеин, калций, магнезий, калий, витамин С и други основни витамини и минерали. Прахът от корена, смесен с кисело мляко или друг вид закуска, е силен стимулант подобно на кафето и дава енергия. Освен това понижава тревожността и успокоява нервната система.

Маката се адаптира към онова, от което се нуждае тялото и има балансиращ ефект най-вече при хора, които имат проблеми с хормоните. В резултат на това понижава успешно нивата на стреса.

Проучвания, цитирани от „Mindbodygreen“, показват, че прахът от мака е мощен афродизиак. Той повишава либидото при мъжете и жените, също така насърчава плодовитостта.

Спирулина

Това наименование носят сините едноклетъчни водорасли, които се развиват в солени езера. Прахът, който има синьо-зелен цвят, се произвежда от бактериите Артроспира.

Спирулината е богата на най-различни минерали – желязо, магнезий, калций, фосфор, йод, селен, манган; витамини – най-много бета каротини витамини от група В; антиоксиданти и полезни мастни киселини. Спирулината е чудесен източник на витамин В12, който ни дава енергия през студените зимни дни и се грижи за нервната ни система. Освен това в праха има голямо количество протеин, който е много лесноусвояем за организма.

Консумацията на спирулина – под формата на смутита, например, е полезна за намаляване на оксидативния стрес, който атакува клетките и повишава риска от хронични заболявания.

Освен че подобряват настроението и повишават тонуса, веществата в зеления прах регулират кръвното налягане и нивото на холестерола в кръвта, което е предпоставка за по-здраво сърце.

Годжи бери

Червеният плод, който е известен с положителното си действие при борещите се с излишните килограми, се използва много често в традиционната китайска медицина. От него се правят тинктури, сокове и вино.

Годжи бери съдържа веществото адаптоген, което има терапевтичен ефект върху тялото и повишава защитните му сили. Суперхраната съдържа още витамини, минерали, полизахариди, антиоксиданти, сред които каротеноиди. Също така е източник на въглехидрати, които ни дават повече енергия.

Консумирането на годжи бери е полезно още при проблеми със зрението, черния и белия дроб.

Според едно изследване от 2019, цитирано от „Mindbodygreen“, консумацията на годжи бери намалява раздразнението и подобрява настроението.

Чиа семена

Суперхраната, която трябва да се накисне предварително преди консумация, е богата на витамини, минерали, антиоксиданти (омега-3 мастните киселини предотвратяват сърдечни проблеми). Чиата намалява възпалението в сезона на вирусите, балансира нивото на кръвната захар и се грижи за по-голямата жизненост на тялото.

20% от едно малко зрънце чиа е протеин. Учудващо е как в толкова малък плод има 9 есенциални аминокиселини, които тялото ни не произвежда. От друга страна то е богато на фибри, които са полезни за храносмилателния тракт и ни държат сити между храненията.

Чиата може да се слага в смутита, кисело или прясно мляко или зърнени закуски. Препоръчителната дневна доза е 1 чаена лъжичка на ден.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.

Свързани новини