9 Февруари, 2020 18:55 3 713 16

Храните, които ни правят по-жизнени през зимата

  • храна-
  • зима-
  • жизненост-
  • енергия-
  • здравословно хранене-
  • здраве

Кои са суперхраните, които ни дават повече енергия през зимния сезон

Храните, които ни правят по-жизнени през зимата - 1
Снимки: Shutterstock

През последните години се шуми много около лечебната сила на суперхраните. След все по-нарастващата популярност на авокадото, много хора като че ли все още се съмняват в неговата полезност, но през този сезон то трябва задължително да присъства в менюто ни. То е пълно с витамини, минерали и антиоксиданти, които пречистват организма от токсини и се грижат за тонуса ни.

Има редица други суперхрани, които са пълни с вещества, които поддържат тялото пълно с енергия през зимата. По-честата им консумация действа положително и върху настроението, което често е минорно заради липсата на достатъчно слънчеви лъчи навън.

Ето кои са тези храни:

Мака на прах

Храните, които ни правят по-жизнени през зимата

Наричат корена перуански женшен. Той расте във планинските райони на Перу и прилича на ряпа, но има много повече полезни качества. Среща се в три разновидности – жълта, червена и черна мака.

Суперхраната е богата на протеин, калций, магнезий, калий, витамин С и други основни витамини и минерали. Прахът от корена, смесен с кисело мляко или друг вид закуска, е силен стимулант подобно на кафето и дава енергия. Освен това понижава тревожността и успокоява нервната система.

Маката се адаптира към онова, от което се нуждае тялото и има балансиращ ефект най-вече при хора, които имат проблеми с хормоните. В резултат на това понижава успешно нивата на стреса.

Проучвания, цитирани от „Mindbodygreen“, показват, че прахът от мака е мощен афродизиак. Той повишава либидото при мъжете и жените, също така насърчава плодовитостта.

Спирулина

Храните, които ни правят по-жизнени през зимата

Това наименование носят сините едноклетъчни водорасли, които се развиват в солени езера. Прахът, който има синьо-зелен цвят, се произвежда от бактериите Артроспира.

Спирулината е богата на най-различни минерали – желязо, магнезий, калций, фосфор, йод, селен, манган; витамини – най-много бета каротини витамини от група В; антиоксиданти и полезни мастни киселини. Спирулината е чудесен източник на витамин В12, който ни дава енергия през студените зимни дни и се грижи за нервната ни система. Освен това в праха има голямо количество протеин, който е много лесноусвояем за организма.

Консумацията на спирулина – под формата на смутита, например, е полезна за намаляване на оксидативния стрес, който атакува клетките и повишава риска от хронични заболявания.

Освен че подобряват настроението и повишават тонуса, веществата в зеления прах регулират кръвното налягане и нивото на холестерола в кръвта, което е предпоставка за по-здраво сърце.

Годжи бери

Храните, които ни правят по-жизнени през зимата

Червеният плод, който е известен с положителното си действие при борещите се с излишните килограми, се използва много често в традиционната китайска медицина. От него се правят тинктури, сокове и вино.

Годжи бери съдържа веществото адаптоген, което има терапевтичен ефект върху тялото и повишава защитните му сили. Суперхраната съдържа още витамини, минерали, полизахариди, антиоксиданти, сред които каротеноиди. Също така е източник на въглехидрати, които ни дават повече енергия.

Консумирането на годжи бери е полезно още при проблеми със зрението, черния и белия дроб.

Според едно изследване от 2019, цитирано от „Mindbodygreen“, консумацията на годжи бери намалява раздразнението и подобрява настроението.

Чиа семена

Храните, които ни правят по-жизнени през зимата

Суперхраната, която трябва да се накисне предварително преди консумация, е богата на витамини, минерали, антиоксиданти (омега-3 мастните киселини предотвратяват сърдечни проблеми). Чиата намалява възпалението в сезона на вирусите, балансира нивото на кръвната захар и се грижи за по-голямата жизненост на тялото.

20% от едно малко зрънце чиа е протеин. Учудващо е как в толкова малък плод има 9 есенциални аминокиселини, които тялото ни не произвежда. От друга страна то е богато на фибри, които са полезни за храносмилателния тракт и ни държат сити между храненията.

Чиата може да се слага в смутита, кисело или прясно мляко или зърнени закуски. Препоръчителната дневна доза е 1 чаена лъжичка на ден.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Храните са

    56 2 Отговор
    1. Кисело зеле
    2. Чесън
    3. Тиква цигулка
    4. Червено вино

    Коментиран от #5, #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тольо

    25 2 Отговор

    До коментар #1 от "Храните са":

    Точно една диетоложка казваше че трябва да ядем храни каквито са яли нашите прадеди и са в гените ни. А тези чия, мия и тем подобни пръдни няма как да се усвоят пълноценно от организма.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хасан

    17 2 Отговор
    Сланина или пръжки с греяно вино.
  • 8 Прибавям

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "Храните са":

    Задължително мед, домашна ракийка и настойка от черен бъз.

    Коментиран от #13

  • 9 гост

    23 2 Отговор
    ....Само да допълня №1-и задължително сланинка с винцето,както и греяна ракиица със сурова кисела туршия!
    А тия изброените боклуци да ги праскат триполовите джендъри и всякаквите други полови боклуци.......

    Коментиран от #10

  • 10 Родител

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Много си прав, но масово зомбират децата и младите с глупости и изкуственяци. На мойто му давам домашна ябълка, а то мрънка за някакви портокали, защото другите носят в училище.
  • 11 Хасан

    2 4 Отговор
    Само свинско зимата ядем както нашите деди в анадола
  • 12 vasik atanasova

    3 3 Отговор
    РЕКЛАМИ ЗА ХИПОХОНДРИЦИ
  • 13 vasik atanasova

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Прибавям":

    ТОВА ПОСЛЕДНОТО МИ Е ЛЮБИМО
    НАСТОЙКА ОТ ЧЕРЕН БЪЗ
  • 14 Домашна ябълка, домашно прасе..

    3 0 Отговор
    Виж ти....!!! (Внучето ли е това...?!)
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 qwerty

    0 0 Отговор
    Зелеви със сланинка стопена с ориза и Дюлева.