Отидете към основна версия

13 535 75

Исторически рекорд – държава получи 2 трлн. USD помощ

  • сащ-
  • коронавирус-
  • доналд тръмп-
  • помощ-
  • указ

Доналд Тръмп подписа указ за стимулиране на американската икономика

Снимки: ЕРА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закон за стимулиращи американската икономика мерки на стойност над 2 трлн. USD. Средствата са предназначение за преодоляване на кризата предизвикана от коронавируса. По-рано икономическият пакет беше одобрен от Сената и Конгреса.

Това е най-голямата за цялата история на САЩ помощ. За сравнение, за смекчаване на последствията от световната икономическа криза през 2008 г., беше одобрен пакет на стойност 800 млрд. USD.

Сегашният пакет предвижда изплащане на обезщетения при безработица, помощ за болниците, подпомагане на бизнеса и на цели отрасли от икономиката. Също така гражданите на САЩ могат да получат еднократна помощ в размер на 1200 USD на човек.

От въпросната сума 500 млрд. USD ще бъде дадена под формата на кредити и помощ за големи компании, при условие, че те няма да изкупуват собствените си акции и задържат на работа голяма част от служителите си. Авиокомпаниите имат право да получат субсидии в замяна, че предоставят на държавата дял от компанията.

Близо 350 млрд. USD се насочват към малкия бизнес. Парите няма да се връщат, ако средствата се използват за изплащане на заплати или изплащане на лихви по ипотечни кредити и потребителски заеми.

Пакетът също така включва 340 млрд. USD под формата на допълнително финансиране на местната власт в борба с коронавируса. Над 117 млрд. USD ще бъдат изплатени на болниците и оказване на медицински услуги от страна на ветеринари.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 16 гласа.

Свързани новини