Отидете към основна версия

10 038 25

Жилищата ще поевтинеят между 15% и 20%

  • хонг конг-
  • цени-
  • жилища-
  • безработица-
  • коронавирус

Причината ще е безработицата

Снимка: Shutterstock

Пандемията от коронавирус ще доведе до значителен ръст на безработицата в Хонг Конг – най-скъпия пазар на недвижими имоти в света. „Високата безработица, която се очаква да достигне 9-годишен пик, ще понижи търсенето на жилища, тъй като част от потенциалните купувачи ще се откажат да сключват сделки. В същото време много собственици ще обявят имотите си за продажба, а това ще е в полза на купувачите”, казва управителят на китайското подразделение на консултантската компания JLL Нилсън Уонг, цитиран от South China Morning Post. Той допълва, че се очаква цените на жилищата през текущата година да спаднат с 10%-15%. Рискът от корекция се увеличава от продължаващата пандемия.

Към момента в Хонг Конг без работа са над 134 000 души, а през февруари делът на безработните е бил 3.7% от трудоспособното население, което е най-високия показател от 2011 г. насам. Делът на незаетите расте за пети пореден месец. Секторите, които освобождават най-много служители са търговията, хотелите и заведенията за хранене. Там нивото на безработица скочи до 6.1% от трудоспособното население.

„Безработицата доведе до нестабилност на пазара на труда за много от жителите на Хонг Конг, а това ще се отрази на желанието им да си купят жилище, особено в краткосрочен план”, казва вицепрезидента на Cushman & Wakefield Алв То. Той очаква още през първото полугодие на текущата година цените да се сринат с 20%.

По време на азиатската финансова криза жилищата в Хонг Конг поевтиняха с 50%, след като нивото на безработица се повиши от 2.1% на 5.2% през третото тримесечие на 1997 г. В периода 2000-2003 гг. обезценяването беше с още 30%. Тогава нивото на незаетите хора в трудоспособна възраст достигна 8.5%.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.

Свързани новини