Отидете към основна версия

3 290 9

Тестените храни и газираните напитки ускоряват стареенето

  • тестени изделия-
  • газирани напитки-
  • стареене-
  • ускоряват-
  • теломери

Изследователите анализирали връзката между храненето и наличието на теломери

Снимка: shutterstock

Храните с висока степен на обработка ускоряват стареенето на клетките, установи изследователски екип от испанския университет в Навара. Това съобщава вестник La Vanguardia.

Тестените изделия и фаст фууд, газираните напитки, различните видове десертчета, полуфабрикатите и дълготрайните месни продукти се считат за ултраобработени.

Такива храни са с високо съдържание на консерванти и оцветители, захар, мазнини и сол, но са бедни на витамини и фибри. Както е отбелязано в изследването, употребата им намалява окончанията на хромозомите – теломерите*. Те могат да намалеят с възрастта поради естествените процеси в организма, но продуктите с висока степен на преработка ускоряват този процес. Учените провели експеримент, в който участвали 886 души на възраст от 57 до 91 години.

Изследователите анализирали връзката между храненето на доброволците и наличието на теломери. Според резултатите от изследването хората, които консумират повече от три ултраобработени храни на ден, имат два пъти повече шансове за съкращаване на теломерите.

*Теломери се наричат ​​крайните участъци на хромозомите, които предотвратяват загубата на ДНК по време на клетъчното делене. Всеки път при митоза теломерите намаляват, което води до постепенно увеличаване на нестабилността на генома. В крайна сметка клетката престава да се дели и умира. Смята се обаче, че ензим, наречен теломераза, може да удължи живота на клетките като удължава теломерната ДНК.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.

Свързани новини