Храните с висока степен на обработка ускоряват стареенето на клетките, установи изследователски екип от испанския университет в Навара. Това съобщава вестник La Vanguardia.
Тестените изделия и фаст фууд, газираните напитки, различните видове десертчета, полуфабрикатите и дълготрайните месни продукти се считат за ултраобработени.
Такива храни са с високо съдържание на консерванти и оцветители, захар, мазнини и сол, но са бедни на витамини и фибри. Както е отбелязано в изследването, употребата им намалява окончанията на хромозомите – теломерите*. Те могат да намалеят с възрастта поради естествените процеси в организма, но продуктите с висока степен на преработка ускоряват този процес. Учените провели експеримент, в който участвали 886 души на възраст от 57 до 91 години.
Изследователите анализирали връзката между храненето на доброволците и наличието на теломери. Според резултатите от изследването хората, които консумират повече от три ултраобработени храни на ден, имат два пъти повече шансове за съкращаване на теломерите.
*Теломери се наричат крайните участъци на хромозомите, които предотвратяват загубата на ДНК по време на клетъчното делене. Всеки път при митоза теломерите намаляват, което води до постепенно увеличаване на нестабилността на генома. В крайна сметка клетката престава да се дели и умира. Смята се обаче, че ензим, наречен теломераза, може да удължи живота на клетките като удължава теломерната ДНК.