Отидете към основна версия

2 760 26

Проф.Костов: С маски и дистанция ще преодолеем и втора вълна на коронавирус

  • коста костов-
  • коронавирус-
  • дистанция-
  • маски

Пулмологът опроверга версията, че тютюнопушенето е предпоставка за по-леко протичане на болестта

Снимка: БГНЕС

"Последствията от COVID-19 за белия дроб са тежки при не повече от 5% от заболелите. В 3-5% се получават структурни изменения и те продължават по-дълго", това заяви пулмологът проф. Коста Костов в предаването "Още от деня" по БНТ.

"Усложненията в белите дробове са по-трайни в първите 8-12 месеца след боледуването. Впоследствие те се редуцират до незначителни и изчезват", успокои зрителите проф. Костов като се позова на опита от работата си преди години, свързана с друг коронавирус - SARS.

"Всички показатели сега говорят за затихване на епидемичната картина на коронавируса. Показва го репродуктивното число, което вече е под единица. Ако се спазват противоепидемичните мерки - маски и дистанция - бихме могли да преодолеем евентуална втора вълна", добави професорът.

Той опроверга версията, че тютюнопушенето е предпоставка за по-леко протичане на болестта. Той изтъкна кои са трите основни рискови фактори, а именно - по-висока възраст, тютюнопушене и придружаващи заболявания, които в повечето случаи са вторичен резултат от пушене.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 10 гласа.

Свързани новини