Отидете към основна версия

6 962 27

Петър Москов с 5 въпроса към Бойко Борисов

  • петър москов-
  • коронавирус-
  • мерки-
  • въпросу-
  • бойко борисов

Въпросите са изпратени по Закона за достъп до информация. От КОД очакват отговор в най-близко време

Снимка: БГНЕС

Лидерът на КОД Петър Москов изпрати до премиера Борисов въпроси във връзка с ефективното управление на кризата с Ковид - 19 и острата необходимост гражданите да бъдат информирани за нуждата от всяка прилагана мярка, както и за оценките на ефектите от нея.

Въпросите са изпратени по Закона за достъп до информация. От КОД очакват отговор в най-близко време.

Убедени сме, че наличието на ясни маркери с конкретни параметри, по които се проследява нивото на епидемиологична опасност от COVID 19 са задължителни, с оглед на възможността гражданите и стопанските субекти да могат ясно да планират параметрите на дейността си. Така започва писмото на Москов, адресирано до премиера Борисов.

Обосновани и публично оповестени от правителството маркери за размера на епидемията и свързаните с тези нива противоепидемични мерки ще доведе до:

а) информирана съпричастност на всеки член на обществото към спазването на определени правила с цел недопускане нива на заразата, които да блокират обществения и икономически живот;

б) До възможност гражданите и стопанските субекти да планират дейността си при следващи епидемични пикове, които ще наложат определени ограничителни мерки.

В тази връзка лидерът на КОД задава пет въпроса към министър-председателя:

1. Кои са параметрите за оценка на нивата на разпространение на заразяване с COVID 19 на национално и на регионално ниво, включени в националния план за действие на правителството, през които се преценява нуждата от въвеждане на противоепидемични мерки?

2. Какви са конкретните стойности на тези параметри, при достигането на които в плана за действие на правителството се предвижда налагане на ограничителни противоепидемични мерки?

3. В какъв срок след достигане на стойностите по точка 2. в плана за действие на правителството е предвидено налагането на ограничителни противоепидемични мерки?

4. По каква методика се гарантира обективността на данните за тези параметри и как е осигурена възможността за публичен контрол над този процес?

5. Какви конкретно са тези мерки и каква е последователността за въвеждането им, а именно при какви конкретни стойности на параметрите на епидемиологичната обстановка по т.1 (въпрос 1, изложен тук по-горе) биха били прекратени или ограничени. 

Поставете оценка:
Оценка 4 от 24 гласа.

Свързани новини