Отидете към основна версия

24 Юни, 2020 10:28, обновена 24 Юни, 2020 10:28 7 873 102

Удължават извънредната епидемична обстановка до 15 юли

  • извънредна епидемична обстановка-
  • заразени-
  • здравеопазване-
  • кирил ананиев-
  • национален оперативен щаб

Предложението е на здравния министър Кирил Ананиев

Кадър: БНТ

На днешното заседание на Министерски съвет здравният министър Кирил Ананиев предложи удължаване то на извънредната епидемична обстановка в България до 15 юли.

"Предложението ми се базира не само на последните данни, които ги знаем, а и на задълбочен анализ за развитието на болестта у нас", отчете той, цитиран от БНТ. По думите му, след 9 юни има значително завишаване на отчетените бройки на носителите и болните от коронавирус.

"От 27 май до 9 юни среднодневният брой на заразените у нас е 26 души. От 10 до 23 юни нараства до 84 случая на ден", аргументира министърът решението си. Той обясни, че е увеличен и броят на изследванията, като има 36 лицензирани лаборатории.

Само днес здравните власти отчетоха 130 новозаразени с коронавирус, при едва 46 излекувани. Направените проби са над 2940. В болница са настанени 362-ма пациенти, 13 от които са в интензивни отделения. България регистрира и още един смъртен случай с коронавирус, с което общият брой на починалите стана 208.

"Няма някой по света, който да ни каже кой метод срещу коронавируса е правилен. С яд слушам наши критици, че действаме на проба-грешка. Целият свят се движи така", заяви на свой ред министър-председателят Бойко Борисов на заседанието в Министерски съвет.

"Мерките дават резултат. Имаше напрежение у нас и от най-леките мерки. Затова поетапно отворихме всичко. Единствените сме, които дадохме да има футболни мачове пред публика. И те какво направиха? Струпаха се. Отворихме дискотеките, заведенията, видяхме какво правят. Съжалявам - демокрацията е за дисциплинираните", коментира премиерът. 

Борисов е категоричен, че правителството не всява страх у обществото.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 46 гласа.

Свързани новини