Last news in Fakti

23 Юни, 2020 20:21 3 368 69

Щабът ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка

  • коронавирус-
  • ангел кунчев-
  • извънредна епидемична обстановка

Гърция вероятно ще отбележи ръст на заразените заради рязкото отваряне на границите си

Щабът ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка - 1
Снимка: БГНЕС

„Малко е рано да кажем дали това е оформена втора вълна, ще стане ясно малко по-късно. Това е значителна промяна в ситуацията в страната, със значителен скок на заболелите спрямо предходните две седмици”. Това каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

По думите му Щабът за борба с коронавируса ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка и след 30 юни заради многото заразени в последните дни.

„Вероятно причините за този скок са комплексни, но тази втора вълна не е извънредно и само българско явление – виждате какво става около нас. Ние сме на пето място сред десетте балкански страни – далеч преди нас са Македония, Румъния, Албания, Турция, и в Сърбия. Гърция е доста по-назад заради строгите мерки, които приложи – заключи всички вкъщи, но въпросът е дали обществото ще приеме такива мерки.

Нека да видим как ще се развият нещата оттук нататък, усилията в момента са да се ограничат клъстерите, макар че вече започнахме да намираме по един-два случая в отдалечени области, което е много притеснително.

Разликата при предишния пик с около 320 хоспитализирани и сегашния пик с отново около 320 заразени е в подготовката на болниците, на лекарите, на цялата система, както и в наличието на лекарства, и на предпазни средства. Да, ситуацията ще се променя, но не и нашата цел, която беше да няма недостиг на болнични легла – успяхме да постигнем това”, допълни доц. Кучнев.

„Доста по-костелив орех се оказа този вирус, лично моята прогноза, че вирусът ще се ограничи значително през летния сезон, изобщо не се сбъдна. Той въобще не се държи като нормален респираторен вирус, и продължава да се разпространява доста масово.

Надяваме се той да отслабва, но все още нямаме никакви доказателства в тази посока. 20% от заразените се нуждаят от лекарска намеса, а 4-5% имат нужди от интензивно отделение. В момента това, което става в Америка, е много висока епидемична вълна с много висока заболеваемост – това не трябва да допуснем в Европа и у нас.

Най-големите огнища в Пазарджишко, Сърница и Доспат бяха овладени, там няма новозаразени, но все още има срещи – ловни, религиозни, политически, и прочие, в които вирусът избухва с много новозаразени – това показва, че неспазването на мерките води до нови случаи. Появяват се случаи на все повече места в страната, а това е най-опасното, защото няма как да ги държим под контрол”, допълни доц. Кунчев.

„Проблемът не е в отварянето на границите, а в неспазването на мерките – и до момента носенето на маски беше задължително в аптеки и магазини, но нямаше контрол върху спазването му, затова се насочихме към повече контрол.

След като хората не са отговорни, започваме да правим актове – започваме от политическите партии и свършваме с министър-председателя, влизаме в градския транспорт, не казвам, че трябва да има навсякъде полицаи, но искам да убедим хората, че опасността не е отминала”, добави държавният здравен инспектор.

„Ако нещата отиват към рязко повишаване на заболеваемостта, всички мерки, които имаше до сега, са на масата.

Не искаме да продължим да спъваме социалния и икономическия живот, защото обществото има граница, която не трябва да се преминава. Ако при това, което виждаме – 6 милиона заразени, и половин милион починали, не можем да не вземем мерки – не сме заключвали хората по домовете им”, допълни Кунчев.

Гърция вероятно ще отбележи ръст на заразените заради рязкото отваряне на границите си.

„1% от хората в Пловдив имат антитела срещу вируса, докога да чакаме 75% от хората да срещнат вируса и да изградят антитела – затова теорията за масовия имунитет издиша”, смята държавният здравен инспектор. „Затова трябва да се вярва на хората, които носят отговорност, а не на такива, които са извън Щаба си говорят каквото искат”, категоричен е той.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русенец

    41 2 Отговор
    Както казах: ще отиде до назима..... че май и ще прехвърли.
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    62 15 Отговор
    терора продължава

    Коментиран от #28, #53

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 13 Отговор
    всеки да си носи кръста
  • 4 РЪМПЕЗИ

    51 3 Отговор
    НЕДЕЙТЕ, ЗАЩОТО БАРЦЕЛОНСКИ СЕ ЧУДИ КАК ЩЕ ПЛАЩА ГЛОБИТЕ...В ШКАФЧЕТО ПАРИТЕ СА ЗА БОРИСЛАВА...
  • 5 Гробар съм

    70 17 Отговор
    Спретр се беее, една година ли ще ни държите на каишки с наморници???? Не мислите ли, че тормозите хората??? Карате ги да носят маски по цял ден, знаете ли как се диша така?? Защото вие маски не носите, това се вижда от всички... Искам чист въздух!!!!!!! И не само аз! ОСТАВЕТЕ НИ ДА ДИШАМЕ!

    Коментиран от #14, #69

  • 6 6666

    56 7 Отговор
    Каквото и да увеличавате сте трупове. Политически.
  • 7 Мооооля ти сееее....

    44 4 Отговор
    Божкоооов престани с тия снимки.Тези тука ше ни уморят.
  • 8 Активист на БКП

    48 5 Отговор
    Ние го очаквахме,но не можете да скриете гръцкият остров къщата в Барселона и банковите сметки в Панама! Нито чекмеджето пълно с кюлчета и €€€€,както и тъ.а кърджалийска кутка!!!
  • 9 маски

    43 6 Отговор
    Това с маските е пълна заблуда! Чакайки пред кабинет за преглед в Медицински център до мен сяда жена. Тя с маска, аз също. И усещам "приятният" лъх от консумиран лук. Ужас! Ето толкова пазят маските. След като миризмата на лук преминава, точно какво ще спре вируса.

    Коментиран от #20

  • 10 БУУМ

    53 6 Отговор
    Ало малоумници оставете хората да си упражняват правото си на свобода т.1 от Конвенцията за Човешките Права и да преценят дали да си сложат маски и дезинвектанти или ще изберат да си понесат последствията от измисленият ви К-19. В момента вие отнемате основните права на всички граждани , а имено правото на избор. Ако се окаже , че човек не е болен , а вие на сила го карате да прави нещо против собствената му воля това нещо как се нарича.....?
  • 11 Биоробот

    9 48 Отговор
    Затягайте мерките докато е време. Иначе ще се наложи да ползваме зимните пързалки за други цели.

    Коментиран от #19

  • 12 Ивайло

    46 4 Отговор
    За затягането на мерките не е виновен вирусът, а включванията на Божков. Не ми се мисли Кьовеши, ако се обади
  • 13 Втората вълна

    16 9 Отговор
    Незабавно да се определи санитарна зона с КПП-та около Черноморието откъдето в летния сезон опасността от разпространение на вируса и зарази във вътрешността на страната е най голяма със строга 14 дневна карантина за всички завръщащи се оттам туристи...!!!

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Доротея

    26 2 Отговор
    Уж лятото щеще да трепе вируса! Абе, признайте си, че нямате хич представа какво става, а когато не знаеш точно каква опасност те дебне, инстинктивно се скриваш като миш! Както бе през март! Не сте напреднали хич, затова - цялата нация под ключ до второто пришествие!

    Коментиран от #61

  • 16 Гробар съм

    15 2 Отговор

    До коментар #14 от "Антимилиционер":

    Не мога, не ми дават! Ти дишаш ли?
  • 17 Чата

    30 3 Отговор

    До коментар #13 от "Втората вълна":

    Който се върне от Гърция - веднага един месец под карантина на Черно море! Щаба без Катранджиев - също!
  • 18 Ще има

    26 0 Отговор
    гладна и студена зима....беее.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Чата

    14 2 Отговор

    До коментар #9 от "маски":

    Лука ще го спре! Лука, фурмите, джинджифила, папаята!
  • 21 луд

    33 2 Отговор
    СЗО световната здравна организация е създадена и спонсорирана от същите хора които създадоха гладът, отровиха земите, създадоха ГМО , войните за петрол и богатства и мн. други неща с които се цели отнемане правото на свобода и живот на себеподобните си , нестига това сега чрез К19 правят изкуствена криза зада ни вземат и малкото което ни е останало за да оцеляваме. Правителствата им помагас като ни лъжат , защото те държат и техните крадени пари и по тоя начин са част от играта. Всяка година ни пускат някой вирус за да ни избият , остана единствено безплатно кислорода, дето го дишаме остава да замърсят въздуха и да продават кислород в бутилки.
  • 22 джаба

    8 2 Отговор
    ПОЛИ ГО НАПРАВИ ДИВА КАЛИНКА ТОЗИ
  • 23 Борислав

    30 2 Отговор
    Това е лудост. Тия изпълняват нечия престъпна поръчка. Крайно време е да им се търси отговоргост. България ще загине от глад не от вироси измислени и всяващи страх и паника.

    Коментиран от #62

  • 24 ???

    37 2 Отговор
    Абсолютно не аргументирано е това удължаване!!! Докога? Година, две??? Прекалявате! Както е тръгнало, на есен нито ученици, нито студенти, нито децата от градини и ясли ще започнат нормално учебната година. Защото тази учебна година си беше напълно не нормална. В синхрон с положението. Пълна подигравка с хората, правят си каквото искат, че и се наслаждават на себе си. Отвратително!

    Коментиран от #32

  • 25 Верно ли

    20 1 Отговор
    Ма тичка до Гърция и ти набързо, нали? Ще плащате всички, дето я сътворявате тази паника и този страх до пето коляно, ако не и до десето!
  • 26 Веско

    18 1 Отговор
    Вчера ми говори че според европейският медицински център имаме 8000 на 100 000 заразени или прекарали,днес ми дъвче отново за пловдив.Хората не са тъпи,а просто повечето са заблудени.Не можеш вчера да кажеш нещо,а днес съвсем друго.Изглежда че това е стила на щаба.Борба за доминация между личностите в този щаб и за малко усмивки от премиера...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ееее

    14 5 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Аха на кой върху кого е терора, 6млн що годе спазват дистанции и т.н., а сега почти 1500 от Германия ще пратят сума ти села и градове по болници и карантини. Колко пъти вече - затворете тия граници и всеки който иска да влезе под охрана в самоковското поле без покритие на телефона за 15дни. Толкова е просто - сега гонете вятъра "намам думи"!
  • 29 прррц

    12 1 Отговор
    това е за разсейване на народа
  • 30 Пукни КунчевМутафчийски и Ананиев

    11 4 Отговор
    На тези още малко ще им гледам цирка,и ще правя пак един ритуал с гроб.На директора на Сета Анна Варна през 2013та му направих защото уби бабата на един приятел.За 6 месеца се разболя и умря.Тези,и те вече взеха да дразнят.Заради тях сега седя пред блоковете на хората да пиша коментар.Понеже в смартфона не държа сим карта,и не го ползвам за да влизам в нета.Ами го свързвам към откл1чени мрежи,или на балъци мрежите дето не са си сменили фабричната парола.

    Коментиран от #31

  • 31 гешеФ

    3 5 Отговор

    До коментар #30 от "Пукни КунчевМутафчийски и Ананиев":

    Хахахахаха ахахаххахаха хахахах.
    Поръчки изпълняваш ли? И каква е тарифата? ГешеФ съм искам ритуал за Божков, че много ме тормози!
  • 32 Ами излезте

    18 1 Отговор

    До коментар #24 от "???":

    на площадите за какво седите пред компютрите? Или чакате Годо да реши проблемите?
  • 33 ТОВА

    6 25 Отговор
    САМО В БЪЛГАРИЯ ЛИ СЕ СЛУЧВА? ТОВА Е В ЦЕЛИЯ СВЯТ ЗАЩО ПИШЕТЕ ТАКИВА ПРОСТОТИИ? ЩЕ НОСИТЕ МАСКИТЕ И ЩЕ СПАЗВАТЕ МЕРКИТЕ КАКВО Е ТОВА МРЪНКАНЕ

    Коментиран от #34

  • 34 луд

    11 3 Отговор

    До коментар #33 от "ТОВА":

    Свали си очилата и виж реалноста, много заблудени овце има , имаш глава и ако има нещо вътре в него порови се малко повече и виж какво казват президенти на определени държави. Неможе плод папая под женско име и да се даде за изследване и СЗО да потвърди с официален документ че жената е болна COVID-19, а то е папая плод.Смях.

    Коментиран от #37

  • 35 HohoBoho

    9 2 Отговор
    Това казва "специалистът":
    "20% от заразените се нуждаят от лекарска намеса
    4-5% имат нужди от интензивно отделение"

    ...Или при 100 с положителна проба на ден - 20 се нуждаят от лекарска намеса, а 1 е за интензивното

    Цялото изказване е лишено от грам разум и не мога да разбера как успяват с такива простотии да ни манипулират

    Коментиран от #38, #39

  • 36 дбжал

    5 4 Отговор
    Това беше ясно. Някой хора казаха с детайли точно какво ще се случи още преди половин година. Наричаха ги конспиратори. След като някой е знаел, значи е имало план,който сега се изпълнява. Вирусите са за декор и да уплашат някой.
  • 37 Антимилиционер

    2 4 Отговор

    До коментар #34 от "луд":

    Лръвните тестове не са показател за Ковид. Само насочват за пср тест. Милиционер умен.

    Коментиран от #59

  • 38 Антимилиционер

    5 3 Отговор

    До коментар #35 от "HohoBoho":

    Колко имаш по математика милиционер? 4-5% от 100 е 1 човек само в школата на МВР. Доби.тък.
  • 39 Антимилиционер

    1 6 Отговор

    До коментар #35 от "HohoBoho":

    Занеш ли колко са 5% пт 100 000 заразени? Да са с тръби в гърлата.... 5000. Деб.ил изсипан.

    Коментиран от #41

  • 40 ...

    11 1 Отговор
    Напишете в гугъл "Кантарджиев изби рибата със странни физиономии" и приятно гледане. Не забравяйте, обаче, че от него и такива като него зависи понастоящем цялата държава.
  • 41 HohoBoho

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "Антимилиционер":

    Къде, в България ли да ги гледам тези 100 000 заразени, приятелю?

    Коментиран от #42

  • 42 Антмилиционер

    2 7 Отговор

    До коментар #41 от "HohoBoho":

    Не ве.тука няма да стане като в другите страни. Защо? Защото Ганьо е умен хаха....
    Всички старшини ще го изкарате, както ви увещава онази скарида с едната гънка.

    Коментиран от #45

  • 43 Антимилиционер

    6 11 Отговор
    200 000 се заразяват дневно по света, но Ганьо е силен и умен и знае, че него не го касае някаква болест, дето не я вижда с комбали хаха
  • 44 Охо Бохо

    13 0 Отговор
    Клъстър горе, клъстър долу, клъстър тук, Клъстър там! Прекрасна "българска" дума, която достойно заменя. простата и не интелигентна" огнище". Ех, родни анлосаксонци,
  • 45 HohoBoho

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "Антмилиционер":

    Ясно! Ти мислиш глобално.
    Аз изказах мнение относно ситуацията в България и обърканите мисли на "специалиста"

    А знаеш ли, че Борис Джонсън е намалил максималната дистанция от 2 м на 1 м - ето това много разумно, правилно и медицински обосновано :)
    /инфото е ново - има го в нета/
    ...не съм Охо Бохо
  • 46 Васил

    5 10 Отговор
    Кво ми удължавате затворете ресторантите моловете и детските градини иначе това което правите няма никакъв смисъл само разтягане на локуми. Южна Корея за 40 случая затваря цял квартал сигурно са тъпи или Българите се извъдиха най големите умници и затова имаме по 100 случая на ден.

    Коментиран от #47

  • 47 Веско

    4 10 Отговор

    До коментар #46 от "Васил":

    Адаш,явно на теб не ти стига умствен потенциал.Не знаеш ли че диагностицираните са в пъти(1 човек заразява още 12 и то по консервативен математически модел).Явно духът на БКП не Ви е напуснал,и ако утре Ви повторят излъчването на клипчето за чернобил за което се твърди че няма нищо сериозно,веднага ще лапнете въдицата и ще застанате срещу западните конспиратори.Уви,тук държавата казва че няма западни конспиратори,и тези отбили военна служба с трудов договор в Кремиковци,възпитали и децата си по този тертип веднага скачат,правят се на безопасни и консервативни,а всъщност още заблудата ги тресе като основен психологически фактор.
  • 48 ХАЙДЕ НАРОДЕ!

    7 2 Отговор
    ГРАБВАЙТЕ ТЕЛАТА (ама не от ковида) ОТ ДРУГИТЕ, щото са повече! И ПО борисов И ПО НОЩ И ПО ОПГ МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ!!!
  • 49 Веско

    7 2 Отговор
    Липсата на достатъчно качествени образование до преди 20 и повече години си казва думата.Гледаш новините и с празен поглед и пиянски изблици ще потяърдиш всичко,нали ДЪРЖАВАТА твърди така,а в твоята тиква държавата винаги е права.Дори и когато счупените плочки в квартала ти,ти плискат вода и кал,това не е проблем на държавата,а на съвсем логичното износване на плочките произведени от съвременни приватизатори и капиталисти.Лягайте си е плевнята,там няма мръвка,но за сметка на това има достатъчно сено с което да се задоволите.Морално,духовно и психологически.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Веско

    4 3 Отговор

    До коментар #50 от "Пфф":

    Важното освен само да е тежък е да бъде унизитилен пред него и пред близките му.Ан*с претер е само 1% от това което заслужава тази приятна физиономия на Кунчев.
  • 52 Кочо

    10 1 Отговор
    Аз искам извънредно положение, за да мога да си отсроча кредитите още... а не бирници да ми звънят по телефони и врати да ме притесняват... с тая епидемо.... и тн. обстановка - човек няма никакви права, а задълженията са остават, институциите работят на макс!
    Как само добре го измислиха сикаджиите>.. вкарайте фалит за физически лица, да отпаднат кредитите на хората, само в БГ от цяла Европа го няма това! Фалирахте цели банки, взехте милиарди, а искате бай Гошо да му вземете апартамента за 20000лв - нема как да стане....!!!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Ахахха

    7 1 Отговор
    Оставихте крадливите тикви да ви управляват, какво искате сега?! Ще си седите дома под ключ.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Бонак Ананиев

    3 2 Отговор
    Заключете първо Бонак Ананиев и останалите продажници!
  • 61 Ами

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Доротея":

    То няма лято!
  • 62 МАСКИИИ долу!!!

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Борислав":

    Изпълняват МРЪСНА поръчка на КАБАЛИСТИТЕ!, които СК умират от удоволствие да да гледат СТРАДАНИЕТО на някой друг!!!
    Те направиха този КАБАЛ(заговор с мръсна интрига) на Борисов, те така изнудват и командват и всички правителства по света, които също са компрометирани и корумпирани от КАБАЛ, докато постигнат целите си!!!
  • 63 Гаварит ЮЕСЕЙ

    1 3 Отговор
    Ще спазвате мерките докато в САЩ направиме ваксината. Или пък ако слушате Мангъров дотогава ще сте 'имунно стадо', 10% измрели и ваксина няма да ви трябва.
  • 64 Гост 2

    3 2 Отговор
    Тия докато не ядат дървото , няма да им дойде акъла !
  • 65 Майки Вр

    3 1 Отговор
    До НОЩ:
    Ние, работниците и служителите на стратегическият обект - АЕЦ, не издържаме финансово на пътуването до работа и обратно със собствените си коли! Разстоянието, което е 150 км всеки ден, в продължение на 3 месеца - ни пребива!
    Престанете!!!

    Коментиран от #66

  • 66 0000

    1 1 Отговор

    До коментар #65 от "Майки Вр":

    Отивате да живеете в Козлодуй и всичко е точно
  • 67 big

    3 0 Отговор
    Какъв щаб, какви пет пари? Седянка на политически зависими пишман доктори! Нека да обяснят, защо контактните на Григор, Стоилов и други са с отрицателни тестове? По всички техни приказки, те трябва да са заразени, не болни. Нека да обяснят, защо този вирус се е появил в Италия средата на декември и т.н. Това е някаква грипна вирусна инфекция, която ще засегне много хора, независимо от неадекватните мерки!
  • 68 възмутен

    4 0 Отговор
    Всичко се повтаря от март,една седмица преди да изтече дата вдигаме броя тестове и броя заразени и удължава.Нали Бойко каза че няма да въвежда нови мерки и че ще отпаднат а сега всичко от начало.Няма такава пародия но идват и избори.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.