Здрав дух в здраво тяло – едва има човек, който да не е чувал тази крилата фраза. Мнозина малко или много се опитват да спазват тази максима. Казват също така, че човек е това, което яде. Но как да се храним здравословно в наши дни като всички твърдят, че сегашните продукти в магазините са блъскани с какви ли не гадости, пише jenata.blitz.bg.
Сега обаче диетологът Елена Соломатина успя да изправи косите на всички от ужас, но и същевременно да донесе нова информация за това как да се храним правилно. Тя заяви, че три продукта, които всички купуваме и често консумираме, убиват мозъка.
За да подобри мозъчната функция, тя съветва да се поддържа балансирана диета и интензивен тренировъчен режим.
„Маргаринът, майонезата и евтините вафли разрушават мозъка. Не само тези продукти са вредни за здравето, но и всички, които съдържат трансмазнини“, пояснява диетоложката Елена Соломатина.
„Факт е, че трансмазнините правят клетъчната мембрана стегната, непроницаема и всъщност клетката престава да функционира пълноценно. Това е особено опасно, когато се случи в мозъчните клетки“, обяснява специалистът по здравословно хранене.
На второ място по нездравословност се нареждат храните, съдържащи „бързи“ въглехидрати. Това са изделия със захар и бяло брашно. Най-често комбинацията от тях се среща в лакомствата в сладкарниците. Оставащата в кръвта глюкоза след тяхната употреба разрушава кръвоносните съдове и подпомага образуването на атеросклеротични плаки.
Диетологът съветва и хората да се въздържат от прекомерната употреба на туршии и консервирани храни. Заради многото сол вътре, те причиняват задържане на вода в тялото и подуване, което от своя страна възпрепятства свободното движение на кръвта в кръвоносната система.
„Консервантите, ароматизаторите и оцветителите са източник на токсини и нарушават нормалното хранене на мозъчните клетки“, добави тя.
За да подобри мозъчната функция, лекарят посъветва да се поддържа балансирана диета, да се ядат много пресни зеленчуци и да се поддържа интензивен тренировъчен режим.