Здрав дух в здраво тяло – едва има човек, който да не е чувал тази крилата фраза. Мнозина малко или много се опитват да спазват тази максима. Казват също така, че човек е това, което яде. Но как да се храним здравословно в наши дни като всички твърдят, че сегашните продукти в магазините са блъскани с какви ли не гадости, пише jenata.blitz.bg.
Сега обаче диетологът Елена Соломатина успя да изправи косите на всички от ужас, но и същевременно да донесе нова информация за това как да се храним правилно. Тя заяви, че три продукта, които всички купуваме и често консумираме, убиват мозъка.
За да подобри мозъчната функция, тя съветва да се поддържа балансирана диета и интензивен тренировъчен режим.
„Маргаринът, майонезата и евтините вафли разрушават мозъка. Не само тези продукти са вредни за здравето, но и всички, които съдържат трансмазнини“, пояснява диетоложката Елена Соломатина.
„Факт е, че трансмазнините правят клетъчната мембрана стегната, непроницаема и всъщност клетката престава да функционира пълноценно. Това е особено опасно, когато се случи в мозъчните клетки“, обяснява специалистът по здравословно хранене.
На второ място по нездравословност се нареждат храните, съдържащи „бързи“ въглехидрати. Това са изделия със захар и бяло брашно. Най-често комбинацията от тях се среща в лакомствата в сладкарниците. Оставащата в кръвта глюкоза след тяхната употреба разрушава кръвоносните съдове и подпомага образуването на атеросклеротични плаки.
Диетологът съветва и хората да се въздържат от прекомерната употреба на туршии и консервирани храни. Заради многото сол вътре, те причиняват задържане на вода в тялото и подуване, което от своя страна възпрепятства свободното движение на кръвта в кръвоносната система.
„Консервантите, ароматизаторите и оцветителите са източник на токсини и нарушават нормалното хранене на мозъчните клетки“, добави тя.
За да подобри мозъчната функция, лекарят посъветва да се поддържа балансирана диета, да се ядат много пресни зеленчуци и да се поддържа интензивен тренировъчен режим.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Философ
Коментиран от #11
18:39 18.07.2020
3 Радо
18:42 18.07.2020
4 Хасан
18:49 18.07.2020
5 Радо
Коментиран от #7
19:01 18.07.2020
6 Баровеца-СФ
19:10 18.07.2020
7 пора
До коментар #5 от "Радо":
Разбира се, че е бил християнин. На Хасан ромееца, дядо му е чист ром християнин.19:18 18.07.2020
8 Егати
19:25 18.07.2020
9 Грейс
19:56 18.07.2020
10 vasik atanasova
20:38 18.07.2020
11 vasik atanasova
До коментар #2 от "Философ":
важно е как ще го изкраш това време20:39 18.07.2020
12 DAY
Коментиран от #20
23:38 18.07.2020
13 Петър
23:40 18.07.2020
14 Този коментар е премахнат от модератор.
15 Този коментар е премахнат от модератор.
16 От доста време
Коментиран от #18
06:28 19.07.2020
17 ученичка
09:09 19.07.2020
18 Манги
До коментар #16 от "От доста време":
Че в маргарина се използват петролни продукти не знаеш ли09:22 19.07.2020
19 тралала
Коментиран от #21
09:34 19.07.2020
20 Някой
До коментар #12 от "DAY":
А бе я се научи да пишеш!13:49 19.07.2020
21 Йо Несбьо
До коментар #19 от "тралала":
Маргаринът е произведен от френския химик Иполит Меж-Морис по поръчение на френския император Луи Наполеон 3-ти около 1860 с цел да се намери евтин заместител на маслото за войската и ниските съсловия. Днешният маргарин е почти без трансмазнини, пълен е с витамини А, Ц и Е, и всъщност е дори полезен, стига да не се прекалява с него. Петролни продукти може и да е имало през войните, но в днешно време маргарин си е качествен продукт за мазане и овкусяване на сандвичи, хапки и ред други храни. Руската диетолог може да се застреля в главата от упор...08:32 20.07.2020