Отидете към основна версия

31 200 24

Защо варим погрешно картофите?

  • картофи-
  • варене-
  • варени картофи-
  • готвене-
  • кулинария-
  • готварство

Ето как можем да използваме картофения бульон, след като сварим картофите

Снимки: Shutterstock

Почти всички ядем картофи. Това е една от най-разпространените храни по целия свят. Без значение – пържени, варени, в тава и т.н., те са любим деликатес, а ястията с тях са направо невероятни. Трудно може да сбъркате с картофите и консумацията им.

От jenata.blitz.bg споделят нова интересна информация, свързана с приготвянето им. Според нея се оказа, че цял живот сме варили картофите грешно. А освен това във варенето им се крият редица полезни подробности.

След като сварите картофите винаги изливате водата, нали? Тук се оказва, че всички допускаме голяма грешка. Оказа се, че картофеният бульон може да бъде много полезен за здравето.

В традиционната медицина картофеният бульон е признато лекарство за много проблеми. Според народната медицина бульонът от варени картофи помага при кашлица и хрема. Цаката е докато картофите се варят и водата ври да се надвесите над тенджерата и да подишате малко от изпаренията. Все пак бъдете внимателни да не се изгорите, докато се лекувате!

Също така, привържениците на традиционната медицина препоръчват да пиете картофен бульон, ако се оплаквате от физическа и психическа умора, тъй като се смята, че водата от варените картофи облекчава умората и стреса. 

Също така се препоръчва да използвате картофения бульон, за да се отървете от мазоли по кожата на ръцете краката и дори да „изравните“ тена си.

Противопоказания

Ако решите да опитате да използвате картофен бульон, не забравяйте, че това домашно лекарство има и няколко противопоказания. Така че хората с непоносимост към картофи, ниска киселинност на стомашния сок, захарен диабет и ниско кръвно налягане не трябва да използват този бульон за лечение.

Как да изберем правилните картофи за варене и самолечение?

Трябва да изберете правилните картофи, за да може не само да консумирате качествен продукт, но и да приготвите здравословна и ефективна отвара, с която да се лекувате у дома. Картофите трябва да са равномерни на цвят и достатъчно твърди. Ако намерите „зелена зона“ по тях, то е по-добре изобщо да не го купувате. Това може да означава, че картофите са били съхранявани неправилно и в тях се е натрупало вредното вещество соланин. 

Внимавайте и ако влага пропие в картофите – това означава, че в тях може да има повишено съдържание на нитрати. 

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 79 гласа.

Свързани новини