Грешка в кухнята качва лошия холестерол

4 Май, 2025 18:10 2 360 2

  • мазнини-
  • готвене-
  • олио-
  • зехтин-
  • холестерол

Мазнините за готвене са ключов фактор в поддържането на нивото на холестерола

Грешка в кухнята качва лошия холестерол - 1
Снимка: Shutterstock

В свят, изпълнен с диетични съвети и противоречива информация, холестеролът често се оказва неразбран и дори демонизиран. Много хора вярват, че холестеролът е изцяло вреден и е основната причина за сърдечно-съдови заболявания — мит, който специалистите опровергават.

В интервю за HT Lifestyle д-р Шилпа Вора, главен научен директор в Marico Ltd., коментира заблудите, свързани с холестерола, с цел да помогне на хората да правят по-информирани и здравословни хранителни избори, включително при подбора на мазнини за готвене.

„Холестеролът не е изцяло лош — той играе много по-голяма роля, отколкото повечето осъзнават“, казва д-р Вора. Тя обяснява, че има два основни вида холестерол: LDL (липопротеин с ниска плътност, наричан още „лош“) и HDL (липопротеин с висока плътност, познат като „добър“). Докато LDL може да допринесе за натрупване на плака по стените на артериите и да увеличи риска от инфаркт или инсулт, HDL всъщност помага за изчистването на LDL от кръвообращението, като по този начин защитава сърцето.

Голяма роля в управлението на холестерола играе изборът на мазнина за готвене, подчертава експертът. Мазнините с благоприятно съотношение на мононенаситени (MUFA) и полиненаситени мастни киселини (PUFA) могат да понижат нивата на LDL и да повишат тези на HDL. Подходящите мазнини, според нея, подпомагат и усвояването на важни витамини, като A и D, и допринасят за доброто състояние на сърдечно-съдовата система.

Мит е и схващането, че холестеролът е проблем само след 40. Според д-р Вора все по-честите случаи на заседнал начин на живот, нередовно хранене и навикът да се похапва късно вечер създават рискове дори за хора в 20-те им години. Добрата новина е, че никога не е рано да се започне с полезни навици за сърцето — дори малки промени, като избор на подходящо олио и умерена физическа активност, имат значение.

„Генетиката има значение, но начинът ни на живот е още по-определящ“, казва тя. Наситените мазнини и трансмазнините, често срещани в индустриално преработени храни, повишават лошия холестерол и понижават добрия. Обратно, смесените растителни масла, богати на антиоксиданти и полезни мазнини, са ефективни съюзници за поддържане на добър липиден баланс.

Важно е да се отбележи, че високите нива на LDL могат да се появят и при хора с нормално тегло, без видими симптоми. Именно затова редовните профилактични изследвания са препоръчителни за всеки, независимо от възрастта или телосложението.

„Не става дума за това напълно да се откажете от определени храни, а да правите информирани, балансирани избори“, заключава д-р Вора. „Грижата за сърцето не е нещо, което започва на определена възраст — тя започва с всекидневните решения, които взимаме още днес.“


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факуса

    15 2 Отговор
    а палмовата мазнина е най полезна и затуй я тъпчат в свсичко и се чудят как да не я пишат,напоследък пишат само растителни мазнини демократите
  • 2 Ха сега де...

    9 0 Отговор
    Сега медиите и журналистите ли да слушаме или компетентни специалисти? Защо тогава у нас започна масово да се рекламират по медии като много полезни и да се внедряват маргарина или палмовите масла когато в други държави вече бяха отречени, а в някои даже забранени?