Независимо дали един ден се стараете да надминете Джейми Оливър по кулинарно майсторство или кулинарните ви умения приключват с обикновен омлет, има една съставка, която всички готвачи — от начинаещи до професионалисти, трябва да подбират внимателно: това е мазнината. Изборът на най-подходящата мазнина ви е необходима за ястието зависи от това на каква топлина ще готвите, както и какъв ще бъде вкусът и хранителната стойност на вашите ястия.
Най-добрите масла за готвене са ненаситени (т.е. съдържащи здравословни мазнини) и с висока точка на дим, които могат да издържат на висока температура. Точка на дим е температурата, при която маслото престава да бъде стабилно. След преминаването ѝ много от мазнините стават канцерогенни и опасни.
"Над тази температура маслото започва да се окислява и да отделя свободни радикали, които могат да причинят негативни ефекти върху здравето и дори заболявания. Освен това при прегряване на маслото се отделя вещество, наречено акролеин - то има неприятен вкус и може да бъде опасно за белите дробове", твърди диетологът Елена Кудрина.
Експертите препоръчват използването на зехтин, сусамово олио и масло от авокадо за готвене. Ето няколко причини, поради които тези три масла се считат за златен стандарт в готвенето.
Зехтин
Точката на дим е около 180 градуса, което е нормално за готвене и прави зехтина безопасен и идеален избор за повечето ястия и печива.
"Зехтинът е и едно от най-здравословните масла. Той е богато на антиоксиданти (феноли и витамин Е), които са от съществено значение за организма. Освен това съдържа олеинова киселина - мастна киселина, която предпазва от рак и възпаления, и полезни съединения, които могат да се борят със заболявания като метаболитен синдром и диабет тип 2", обяснява Елена.
Масло от авокадо
Точка на дим около 272 градуса — следователно, това е истинско спасение, ако търсите нещо полезно, но в същото време издържащо на много високи температури. "Това масло съдържа олеинова киселина (тя може да предпази от метаболитен синдром и да понижи нивата на холестерола, което може да намали риска от сърдечни заболявания). Освен това маслото от авокадо е богато на антиоксиданти, витамин Е и мононенаситени мазнини", казва Елена.
Сусамово масло
Това масло също има висока точка на димност — около 220 градуса и съдържа много антиоксиданти. "Особено сезамолът и сезаминолът могат да помогнат за стабилизиране на нивата на кръвната захар, а също така имат невропротективни свойства", заявява диетологът.
Най-лошите масла за готвене
Какво прави слънчогледовото олиото лошо за готвене? Първо, има ниска точка на дим, тъй като не можете да готвите с него. Маслата от ленено семе и ядки например започват да пушат още при температура от 100 градуса. Ето защо е по-добре да използвате тези масла в студени ястия, като дресинги за салати.
Другите мазнини не могат да се нагряват - те са предназначени да се приемат студени. Това са рибено масло и масло от водорасли: те обикновено се използват като хранителни добавки.
Елена също съветва да избягвате соево и царевично масло, защото "те са силно преработени, нямат хранителна стойност и са с високо съдържание на омега-6 мастни киселини, които могат да предизвикат възпаление и да доведат до повишен риск от хронични заболявания", обяснява диетологът.
Запомнете разликата между рафинирани и нерафинирани масла
Рафинираните масла имат висока точка на дим и обикновено са по-добри за портфейла. Нерафинираните масла се подлагат на минимална обработка; те могат да съдържат частици утайка и да изглеждат по-мътни. Въпреки че може да са по-хранителни, те са по-чувствителни към топлина.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 ама
Коментиран от #2
16:48 16.04.2024
2 Да ама не
До коментар #1 от "ама":
И защо да си "изхвърлям фритюрника" не разбрах? Пържа когато имам със свинска мас картофи, след тях примерно риба и тогава изхвърлям маста! А за салата слънчогледово но не от магазина от приятел който го взема от аренда в туби преди "кръщаването".17:28 16.04.2024
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 Този коментар е премахнат от модератор.
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 Този коментар е премахнат от модератор.