Домати със сирене или месо с картофи не се препоръчват, ако не искате да имате проблеми със стомаха. Най-важното изискване е правилното съчетаване на продуктите, като някои от тях трябва да се консумират разделно, съветва готвачът Владимир Павлов пред радио "Спутник", цитирано от БГНЕС.
Една от най-популярните хранителни комбинации е месо с картофи. Но нишестето в картофите и животинските протеини в месото не са много съвместими и предизвикват ферментация в стомаха. Също така не се препоръчва да се съчетават месо с тестени изделия – освен, че така "помагате" на килограмите да се увеличат, чувството на тежест в стомаха също се увеличава, защото съчетанието на животински протеини и бавни въглехидрати се преработват трудно и бавно от организма, казва експертът.
Комбинацията от месо и плодове също води до дискомфорт, предупреждава Владимир Павлов. Най-добре е плодовете да се ядат 15-20 минути преди консумацията на месо или 2-3 часа след това. Горещите блюда се преработват значително по-продължително време, отколкото плодовете, които започват да се усвояват от организма само 15 минути след приема им.
Най-подходящият тандем са месото и зеленчуците.
Доматите също са капризни откъм комбинации с други продукти. Най-популярното съчетание от домати и сирене (моцарела или бяло саламурено сирене) не е особено полезно. Комбинацията на доматите и сирената причинява засилено отлагане на сол. Доматите съдържат киселина, която влиза в реакция с калция, на който е богато сиренето, затова е добре да се ядат поотделно. Домати и краставици също не е препоръчвана комбинация, защото при нея се разрушават определени витамини. Картофи и домати заедно се отразяват зле на стомаха – в този случай нишестето лишава доматите от техните полезни свойства и те ще станат единствено безполезен товар в стомаха ви, казва още Владимир Павлов.