Отидете към основна версия

4 123 8

Професор предупреди за безконтролния прием на витамини

  • витамини-
  • употреба-
  • имунитет-
  • опасно-
  • здраве-
  • селен-
  • цинк-
  • витамин d-
  • витамин с-
  • д-р веселка дулева

Дългосрочно приемът на високи дози крие рискове за здравето

Снимка: shutterstock

Разнообразното и балансирано хранене е едно от условията за поддържане на добрия имунитет, категорични са експертите, които съветват как да с храним по време на COVID-19.

Паралелно с това се отправят препоръки да не се употребяват безконтролно хранителни добавки, съдържащи селен, цинк, витамин D и витамин С.

„Когато се приема в по-големи количества, витамин D е хепатотоксичен и се отлага в депа в организма, може да има неблагоприятен ефект върху бъбречните функции и костната система“, предупреди пред БНР проф. д-р Веселка Дулева, главен координатор на Експертния съвет в специалността „Хранене и диетика“, началник отдел „Храни и хранене“ в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

„Безконтролният прием дългосрочно на високи дози, които към настоящия момент виждам, че се препоръчват, крие рискове за здравето“, посочи тя.

Добри хранителни източници на витамин D са мазните риби – сьомга, херинга, скумрия, месата – особено червените, яйчният жълтък, ядките и семената. Този витамин обаче е с по-малка усвояемост, затова трябва да прекарваме повече време навън, когато има слънце, допълни проф. Дулева.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини