Разнообразното и балансирано хранене е едно от условията за поддържане на добрия имунитет, категорични са експертите, които съветват как да с храним по време на COVID-19.
Паралелно с това се отправят препоръки да не се употребяват безконтролно хранителни добавки, съдържащи селен, цинк, витамин D и витамин С.
„Когато се приема в по-големи количества, витамин D е хепатотоксичен и се отлага в депа в организма, може да има неблагоприятен ефект върху бъбречните функции и костната система“, предупреди пред БНР проф. д-р Веселка Дулева, главен координатор на Експертния съвет в специалността „Хранене и диетика“, началник отдел „Храни и хранене“ в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).
„Безконтролният прием дългосрочно на високи дози, които към настоящия момент виждам, че се препоръчват, крие рискове за здравето“, посочи тя.
Добри хранителни източници на витамин D са мазните риби – сьомга, херинга, скумрия, месата – особено червените, яйчният жълтък, ядките и семената. Този витамин обаче е с по-малка усвояемост, затова трябва да прекарваме повече време навън, когато има слънце, допълни проф. Дулева.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Жак Фреско
13:32 22.11.2020
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 Дулева
13:36 22.11.2020
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 Лора
15:00 22.11.2020
8 Шаран БГ
10:06 25.11.2020